КРКОБАБИЋ – Михољски сусрети села по други пут

„Чак 1289 села из 87 општина учествоваће у предстојећим Михољским сусретима села 2022, са око 150 хиљада учесника и посетилаца“ изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу у Палати Србија након данашње седнице комисије за доделу бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

„Селу и сељанима насушно је потребно да се срећу и сусрећу“ рекао је наш велики песник Љубивоје Ршумовић – Ршум, који је на челу комисије и истакао да ће сељани узети учешће у различитим активностима. „Такмичиће се у културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању; литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице); занатским и примењеним уметностима – изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу; спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа…) и гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача.

Деца ће се такмичити у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку“ објаснио је Ршумовић.

Фото: Ненад Петровић – агенција Бета

Одобрено је 87 захтева јединица локалних самоуправа по Јавном конкурсуза доделу бесповратних средства који предвиђа до 500 хиљада динара за организовање ове манифестације у селима на територији једне јединице локалне самоуправе. Једнодневни или вишедневни сусрети одржаваће се од 28. јуна до 1. децембра 2022. године.

Укупан износ данас додељених средстава је 41,3 милиона динара, а већина јединица локалних самоуправа учествоваће и сопственим средствима. Од 87 јединица локалних самоуправа, које ће организовати ове манифестације, 31 је из IV групе развијености и девастираних подручја.

Подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које су саме осмислиле програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Фото: Ненад Петровић – агенција Бета

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

У прошлогодишњим „Михољским сусретима села“ учествовало је 961 село Србије и окупили су готово 100. 000 учесника и посетилаца.