КРКОБАБИЋ – посета задругама у Свилајнцу

„Радимо на новом програму помоћи задругама, вредним пола милијарде динара. Хоћемо да чујемо праве информације са терена, нико не може да зна боље ситуацију од самих задругара и људи који раде у задругама – какво је стање, који су изазови и који проблеми. Ако на овакав начин прикупимо информације онда ће наш програм доделе средстава који задругари очекују бити усмерен на праве пројекте. Нови програм стартује од јесени“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у посети Свилајнцу, у склопу најаве новог програма финансијске подршке задругама.

„Тек смо почели са радом, млади смо и помоћ министарства нам је веома значила и убрзала процес производње и излазак на тржиште“ изјавио је директор пчеларске задруге „Свиламед“ Драган Милосављевић. Ова новооснована задруга, коју је данас министар обишао, из програма финансијске подршке задругама 2021. године, добила је 7,5 милиона динара за набавку опреме и механизације за пчеларство – 600 пчелињих ројева, 300 пластичних кошница, самоходни утоваривач кошница и другу опрему, уложила је и својих 5,8 милиона динара. Ове године учествују у пчелињој паши са око 300 кошница и планираних 3-4 тоне багремовог меда, исто толико сунцокретовог меда и очекиваним приходом од 30.000-40.000 евра.

У посети Свилајнцу са министром су боравили и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, као и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран.

Академик Шкорић подсетио је на значај науке и на њену примену у пракси и нагласио да су задруге окосница опстанка и развоја села.

„Задругарство Србије има перспективу и у овом времену тешке глобалне кризе сваки мали произвођач нам је важан, а већина њих опстаће само уз помоћ задруге“ изјавио је Простран.

Кркобабић је посету наставио у старој ратарској задрузи „Свилајнац“, којој је из истог програма 2019. године додељено 15 милиона динара за набавку сушаре за житарице. Ова задруга основана је давне 1897. године, данас има 34 задругара и 12 запослених радника и бави се ратарством и живинарством.  

Инвестиција финансирана бесповратним средствима Министарства за бригу о селу 2020. године донела им је сушару капацитета 60 тона за сушење житарица, превасходно кукуруза, а смештена је у склопу бетонског силоса. У зависности од потреба она, на годишњем нивоу, осуши између 500-700 тона влажног кукуруза.

Сви производни капацитети су у власништву задруге и у функцији су заједничке производње. Славољуб Петровић, в.д. директора ове задруге захвалио је министру на посети и нагласио да је задруга набавком сушаре добила још коопераната и послује још стабилније.

Ове године за програм финансијске подршке задругама опредељено је пола милијарде динара. Претходних година по Јавном конкурсу су новоформираним земљорадничким и пољопривредним задругама, додељивана бесповратна средстава у износу до 7,5 милиона динара за унапређење пословања. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге  издвајано је до 15 милиона динара по задрузи. Прошле 2021.године право на бесповратна средства по истом Јавном конкурсу имале су и земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.