КРКОБАБИЋ: Договор са воденичарима Србије

„Идемо у нови програм, програм покретања привредних активности на селу. Држава Србија је ту и обезбедићемо новац. Председник Републике Александар Вучић је јуче, приликом  полагања заклетве, поновио опредељење да се велика пажња посвети селу и та политичка воља је пресудна. Уз нас су и струка и наука – људи из Академијског одбора за село. Трећи чинилац је локална самоуправа – људи који раде за своја села и који су на терену. Само заједно можемо да правимо помаке“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на сусрету са Друштвом воденичара Србије у Кумовој воденици у Лајковачком селу Маркова црква.

Обративши се великом броју чланова Друштва воденичара и окупљеним мештанима, Кркобабић је нагласио да је обнова и стављање у функцију старих воденица у Србији вишеструко користан пројекат: „Воденице поточаре као особен део материјалне културе Србије, поред егзистенцијалног, имају и историјски и социјално-друштвени значај. Данас воденице поточаре могу да имају видљив значај у оквиру сеоског туризма. Посебно су пожељне за мељаву житарица јер не загађују околину и не троше електричну енергију. Ваља их обнављати тамо где су биле одвајкада. Воденице су геостратешки веома значајне због могућности производње брашна и у ванредним околностима и кризним ситуацијама“. истакао је Кркобабић.

Милан Павловић, сувласник Кумове воденице у Марковој цркви и председник Друштва воденичара Србије, наводи да су воденице потпуно еколошке творевине, савршени спој природе и човековог изума, љубави и упорности да се опстане. Оне, поред производње квалитетног брашна од целог зрна житарица, могу да буду изазов за дужи боравак туриста за шта је потребно у близини воденице изградити и адекватно опремљене туристичке објекте.

Неформалном скупу у Кумовој воденици присуствовао је и академик Драган Шкорић који је изјавио да би, по узору на ову, требало обновити све старе воденице поточаре у Србији и ставити их у функцију егзистенције сеоског становништва и туризма.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић захвалио је министру на посети и изјавио да га радује што је држава препознала значај села, као и старих заната, оних које чувају традицију али имају и значај за егзистенцију људи у сеоским срединама.

У области обезбеђивања егзистенције на селу, поред већ успешних програма обнове задругарства и доделе празних сеоских кућа, Министарство за бригу о селу припрема  нови програм који ће имати за циљ покретање привредних активности на селу –  старе и нове занате, трговинске и услужне делатности, сеоски туризам и слично.

Пример старог заната је воденичарство, са вишевековном традицијом из времена Немањића. Према подацима из 1867. године, код нас је било 7.125 воденица, а подаци Друштва воденичара Србије говоре да је 1948/49 године у Србији било нешто више од 7.500 воденица. Данас их има значајно мање, али се многи враћају овим традиционалним млиновима на води, у којима се прерађују житарице и производи интегрално брашно посебног квалитета.

Министар Кркобабић је са својим сарадницима обишао и оближњу Сретеновића воденицу, где се налази и ваљарица сукна, једина у Србији.