Кркобабић у Косјерићу – ништа осим воћа

“Нема ништа боље од доброг примера. А ова задруга управо то може да буде. Воћарска у воћарском крају, а притом и женска задруга. И воћарство и женско задругарство заслужују пуну подршку државе Србије”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој посети Косјерићу.

Министар је са копредседником Националног тима за препород села Србије, председником Академијског одбора за село САНУ, академиком Драганом Шкорићем, у присуству председника општине Косјерић, посетио женску воћарску задругу  „Косјерка“.

Задругу је основало пет младих жена које своју будућност виде у Косјерићу.

Њихови производи – сокови и џемови, по њиховим речима, у шта смо се и лично уверили, не садрже ништа осим воћа. Све што произведу намењено је познатим купцима.

Задрузи „Косјерка“ је из програма Владе Србије намењеног задругама 2019. године додељено 7,5 милиона динара за набавку опреме за прераду воћа.

Данас ова задруга прерађује око 1000 литара воћног сока на дан или око 500 килограма џема од најквалитетнијег воћа са Повлена и Маљена. Производи су потпуно природни, без додатка адитива и шећера и налазе своје место у хотелским понудама, а ускоро ће према свим стандардима, бити спремни и за извоз.

Директорка задруге Марија Благојевић изјавила је „Наши снови су били само на папиру док није стигла подршка државе. Ова сјајна опрема нам је била ветар у леђа да кренемо да прерађујемо производе из наше најближе околине – малине, јагоде и црне рибизле. Наш слоган је 100 % воће и ништа осим воћа!“

Академик Драган Шкорић изјавио је да овај крај красе воће и младост који, употпуњени знањем, дају овакве производне погоне који су прави пример за Србију и њен наступ у свету. Председник општине Косјерић Жарко Ђокић изјавио је да је ова женска задруга окосница развоја села Косјерић и подстрек за нове младе људе да развијају своје послове и остају на селу. „Спрега државе и локалне самоуправе једини је начин да сачувамо село и живот у њему“ рекао је Ђокић.