Минибусом кроз куршумлијска села

Путеви су кључна ствар, али оно што ми радимо је решавање проблема мобилности сеоског становништва – одласка из једног у друго село, или из села у општинско и градско седиште, до лекара, у школу, пошту или на неку спортску манифестацију. Омогућићемо оваквим видом превоза – минибусевима, бесплатан превоз људи у овим подручјима. Куповину финансира Министарство за бригу о селу – држава Србија, а локална самоуправа обезбеђује возача, региструје, одржава и плаћа гориво изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Куршумлији, у првој вожњи минибусом за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

Кркобабић је најавио да ће у наредном периоду Саобраћајни факултет Београдског универзитета урадити целовит програм којим ће се покрити све 44 општине IV групе развијености.

Кркобабић је, после краћег састанка са руководством општине, пошао у прву вожњу минибусом предвиђеном трасом којом ће ово возило свакодневно саобраћати и зауставио се у селима Коњува и Бело Поље како би поразговарао са великим бројем мештана који су га дочекали.

На питање министра Кркобабића да одмах каже једну своју жељу десетогодишњи Андреја из села Коњува је измамио осмех и одобравање свих присутних одговоривши кратко и без размишљања „Да нас у селу буде више!“

Председник месне заједнице Коњува Томислав Ђорђевић изјавио је да ће после скоро десет година, села овог подручја бити повезана са центром Куршумлије, што ће свима много значити, јер ретко ко је имовинског стања да може да приушти такси, а десет километара није мало прећи.

Са 120 милиона динара које је Министарство за бригу о селу прошле године одвојило за ове намене, набављено је 18 оваквих возила, а први минибус стигао је у општину Куршумлија.

Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић изјавио је да је ово значајан дан за ову општину, помоћ државе која је била преко потребна и исказао задовољство што ће нека насељена места која никада нису имала организован превоз, сада бити укључена у линијски превоз организован овим  минибусом. Чарапић је додао да се нада да ће општина моћи да учествује у још оваквих Јавних конкурса јер је неразвијеним општинама помоћ државе најпотребнија.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибуса са 20 + 1 седиштем за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Циљ овог програма је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повезаним селима, нарочито онима преко 500 метара надморске висине, учини доступним обављање привредне активности, адекватну здравствену заштиту, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

На овај начин, само средствима издвојеним прошле године,  допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

И ове године на располагању је за исте намене издвојено 120 милиона динара. Јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године и ускоро се очекује додела средстава најбоље рангираним јединицама локалних самоуправа.