Кркобабић у Неузини

„Велики број коопераната, примењено знање и савремене технологије рецепт су за успешно пословање. То је онда добра задруга, а село у коме се она налази има будућност“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у обиласку земљорадничке задруге Агросој у селу Неузина.

„Имамо такве задруге и имамо таква села. Ако желимо да наставимо европски пут онда су задруге – кооперативе императив“ додао је Кркобабић.

Из прошлогодишњег Програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама, задрузи Агросој у општини Сечањ додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања набавком линије за прање, калибрирање и паковање повртарских производа.

Директор задруге Нандор Вереш изјавио је да је линија набављена средствима Министарства за бригу о селу сада ради без прекида и да само инвестицијама у свој развој мале, али и веће задруге имају перспективу. „Ови производи ће већ сутра бити у ланцима маркета широм Србије“ рекао је Вереш.

Ова задруга послује од 2002. године, бави се производњом ратарских култура на 650 хектара, узгојем повртарских и воћних култура на 52 хектара земље, откупом и трговином меркантилном робом, као и пласманом репороматеријала пољопривредницима.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је ово прави пример како је једном озбиљном инвестицијом једна задруга од произвођача примарних производа постала произвођач финалних производа за малопродајно тржиште, што и јесте суштина задружног организовања.

Несторов је истакла да удруживање добија посебан квалитет код произвођача са интензивним производњама у повртарству, воћарству и сличним културама, јер се трошкови овако најефикасније смањују, а самим тим и повећава се продуктивност и сама добит. Од почетка спровођења програма подршке задругарству од 2017. године закључно са 2021. годином издвојено је 2,13 милијарде динара за 207 задруга, а ове године Министарство за бригу о селу за ове намене издвојило је нових 500 милиона динара.