Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србије

„Сваки млади човек у Србији који жели да живи на селу, имаће прилику да добије свој кров над главом. Позивамо их да се одваже, да потраже кућу код комшија, пријатеља, у завичају..Локалне самоуправе ће их подржати, а држава ће одобрити средства. У наредном периоду помоћи ћемо им и да крену да привређују“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у Палати Србија након потписивања уговора о додели бесповратних средстава за куповину првих 65 сеоских кућа са окућницом у 2022. години.

Кућа са највећом окућницом од чак 1,88 хектара налази се у Мионици у селу Планиница.  

Најјефтинија некретнина, од сада додељених, стаје 588.168 динара, налази се у селу Бачко Градиште у општини Бечеј. Непокретност има 67м2 и окућницу од 2,64 ара.

Максималан износ од 1.200.000 динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Свилојево), Бач (села Селенча, Вајска, Плавна, Бачко Ново Село и Бођани) и Бачка Паланка (села Товаришево и Силбаш).

Највећа сеоска кућа овог пута налази се у Оџацима, у селу Бачки Брестовац и има 336м2.

Министар Кркобабић потписао је тројне уговоре са градоначелницима /председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Фото: Милан Обрадовић – агенција Бета

Двадесетогодишња Анастасија Чакаревић, која ће са својим партнером живети у Мионичком селу Планиница, рекла је да је ово подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.

“На нашем имању гајићемо малину, купину и аронију и желимо да наша деца буду румена и да имају доста слободног простора за игру”, казала је Чакаревић.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић изјавио је да ће локална самоуправа радо давати подршку младима да се осамостале и заснују своје породице на селу и похвалио идеју министра Кркобабића о решавању стамбеног питања ових младих људи, као основном предуслову за њихову будућност.

У 65 сада додељених сеоских кућа које се налазе на територији 17 општина живеће 8 младих пољопривредника и пољопривредница, 12 самохраних родитеља и 45 породица са територије читаве Србије.

“Презадовољни смо одзивом. Овај програм треба да траје дуго, не пет него десет и више година. Желимо вам сву срећу, пуно деце и родне године, за оне који ће се бавити пољопривредом. Живот на селу је некада леп, некада тежак али у њему је свакако будућност Србије” поручио је младим потписницима агроекономиста Милан Простран, заменик председника комисије за оцену и контролу реализације пројекта.

Као и прошле године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

У прошлом циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа.