КРКОБАБИЋ: селима по 500.000 за Михољске сусрете

„961 село које је учествовало и сва она која ће учествовати ове године, добијају до 500.000 динара и могу да почну са припремама“– изјавио министар за бригу о селу Милан Кркобабић поводом данас објављеног конкурса.

Министарство за бригу о селу данас је званично расписало још један јавни конкурс за доделу бесповратних средстава, и то за организовање манифестације под називом „Mихољски сусрети села“.

Једнодневна или вишедневна манифестација може се одржати у свим насељеним местима – селима на територији Републике Србије (изван градских, општинских седишта и приградских насеља)

Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају програм трајање и место одржавања за манифестацију „Mихољски сусрети села“, Предвиђено је да се манифестације одржавају од 28. јуна до 1. децембра 2022. године.

За овај програм у буџету Републике Србије опредељено је укупно 43 милиона динара, а максималан износ који се одобрава по једној пријави износи 500 хиљада динара.

Конкурс траје до 29. априла 2022. године.

У 2021. години за овај програм издвојено је 30,5 милиона динара и 68 јединица локалних самоуправа добиле су средства за одржавање ове манифестације у својим селима.

Чак 961 село се такмичило и дружило у најразличитијим дисциплинама, а о томе колико је ова манифестација наишла на изузетно позитиван пријем сведочи број од око 100.000 учесника и посетилаца.

Активности, у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе, могу бити из области драмских уметности, књижевности, литерарних вештина и других уметности (такмичења у певању, рецитацији, глуми, сликању, итд.), одржавања спортских такмичења, промовисања очувања и унапређења старих заната и културно-уметничке баштине, израде уметнина и предмета домаће радиности, као и остале активности у којима становници села могу показати своја знања и вештине и у њима се такмичити.

Циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.