Још 65 кућа широм Србије добиле су станаре

„Још 65 кућа на селу добило је станаре. Прва за коју су у овом циклусу додељена средства налази се у селу Жељуша, у општини Димитровград, има 52м2 и окућницу од 4,8 ари плаца. Просек година станара ових кућа на селу је још нижи него прошле године и износи 29,6 година живота.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је у Палати Србија одржана прва седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у 2022. години.

На првој овогодишњој комисији додељено је 65 сеоских кућа и то за 8 младих пољопривредника и пољопривредница, 12 самохраних родитеља и 45 породица са територије читаве Србије.

Најјефтинија некретнина, од сада додељених, стаје 588.168 динара, налази се у селу Бачко Градиште у општини Бечеј. Непокретност има 67м2 и окућницу од 2,64 ара.

Максималан износ од 1.200.000 динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Свилојево), Бач (села Селенча, Вајска, Плавна, Бачко Ново Село и Бођани) и Бачка Паланка (села Товаришево и Силбаш).

У Мионици је за исти износ од 1,2 милиона динара, у селу Планиница купљена кућа са највећом окућницом – 1,88 хектара.

Највећа сеоска кућа овог пута налази се у Оџацима, у селу Бачки Брестовац и има 336м2.

Као и прошле године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Интересовање је огромно, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран. У прошлом циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа.