КРКОБАБИЋ: Још 500 села добија бесплатан превоз

„Један од наших приоритета у овој години је решавање мобилности људи у селима Србије. Предност ће имати рубна и брдско-планинска подручја, људи у тим срединама су слабијег имовинског стања и желимо да им омогућимо да могу да оду из свог села у друго село или општинско место – да стигну у школу, код лекара, на неку спортску или културну манифестацију. Превоз овим минибусевима биће потпуно бесплатан“– изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након што је данас званично расписан Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије.

За овај програм, као и прошле године,  опредељено је у буџету Републике Србије укупно 120 милиона динара, до 7 милиона динара по возилу.

Бесповратна средства додељују се јединицама локалних самоуправа за куповину минибуса са 21 седиштем, који ће служити искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште.

Право учешћа на јавном конкурсу имају јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, али ће предност бити дата неразвијенијим, рубним и брдскопланинским подручјима.

Конкурс траје до 21. априла 2022. године.

Из овог Програма у 2021. години средства је добило 18 јединица локалних самоуправа, од чега чак 13 јединица локалних самоуправа припада IV групи развијености и девастираним подручјима                                                                                    .

На овај начин доприноси се решавању проблема превоза у чак 479 села, а овај вид превоза широм Србије користиће 17.000 – 18.000 путника недељно.