Кркобабић одржао састанак са локалним самоуправама

„Нема стајања, настављамо пуном паром! Куће су ту, њих 150.000. Колико год буде интересовања држава ће излазити у сусрет и издвајати средства за те намене“ изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу на радном састанку са челним људима јединица локалних самоуправа са читаве територије Републике Србије.

„Интересовање је огромно. Млађи људи су храбрији, одлучнији, спремнији на изазов и тражење нових извора прихода и нових занимања…али ово је позив и за оне који су мало старији – Немојте да чекате са вишечланим породицама, у изнајмљеним становима са високим киријама, одважите се и вратите у завичај или у неки други део Србије који одаберете“ позвао је Кркобабић.

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јануару ове године, донела Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину, по којој је 22. фебруара расписан Јавни конкурс.

Програмом је, као и прошле године, предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић оценио је да је ово један од најбољих пројеката у Србији који је коначно покренуо процес повратка првенствено младих људи на село „Радује нас што је воља ту, сада је потребно да наука и струка дају праве савете за нова занимања и интензивну производњу која би дала добре приходе за живот породица на селу“

Заменик председника Комисије и члан Националног тима за препород села Србије Милан Простран изјавио је да је прошлогодишњи пилот пројекат наишао на огромно интересовање и афирмацију и комисија до сада није имала примедби. „Куће које смо доделили активирале су и 300 хектара земље која се налази уз те куће, а која се сада користи и обрађује“ истакао је Простран.

Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалних самоуправа.

Мита Лачански, заменик председника општине Бачка Паланка која је претходне године имала највише реализованих захтева, чак 48 изјавио је „Трудимо се да задржимо младе људе на селу јер наша општина претежно пољопривредна. И ове године од расписивања конкурса до данас већ се 13 породица интересовало за ова бесповратна средства“  

Према подацима Академијског одбора за село у Србији има 200.000 празних кућа – 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник. За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.