КРКОБАБИЋ: Спремно 500 милиона за још 500 кућа

„Још 500 породица може да рачуна да ће ове године добити свој дом на селу.“ поручио је данас у Палати Србија министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић.

„Ова акција наишла је на изузетан пријем грађана, драго нам је што многи свој живот виде у селима Србије. Онолико колико буде захтева, колико буде интересовање младих људи за живот на селу, толико ће и држава бити спремна да издваја средства за те намене“ изјавио је Кркобабић.

Министарство за бригу о селу расписало је данас Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину.

За куповину празних кућа, програм Министарства за бригу о селу, ове године опредељено је 500 милиона динара, а максимални износ по једној некретнини износи 1,2 милиона динара.

После веома успешног програма спроведеног у 2021. години, бесповратна средства се и ове године додељују младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом.

Председник Академијског одбора за село и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић оценио је да је ово историјски моменат повратка људи из градова у села Србије „Жеља нам је да села поново оживе и ми који се бавимо науком и струком треба да помогнемо колико год можемо младим људима да се активирају запуштени ресурси на селу“

Члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран изразио је задовољство што ово постаје дугорочан пројекат који треба да врати младе у село, али и помогне им да тамо и економски опстану.  

У 2021.години је за овај програм издвојено 686,5 милиона динара,купљена је 651 сеоска кућа са окућницом у 100 јединица локалних самоуправа, па је свој дом на селу добило је 515 брачних и ванбрачних парова, 81 млади пољопривредник/ца и 55 самохраних родитеља.

Највеће интересовање до сада је било у Бачкој Паланци, Апатину, Кикинди, Кули, Сомбору, а на југу у Пироту, Алексинцу, Димитровграду, Свилајнацу…

Текст јавног конкурса за куповину сеоске куће са окућницом објављен је данас у гласилима са националном покривеношћу и на сајту Министарства за бригу о селу www.mbs.gov.rs.