Министар Милан Кркобабић на округлом столу о задругарству

“Шанса за опстанак највећег броја породичних пољопривредних газдинстава, а има их у Србији 570.000 је удруживање. Мали, а уситњен посед их тера на то. Задруге као организациони облик немају ваљану алтернативу ни у Европској унији, а ни код нас”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на Округлом столу на тему задругарства, који је данас одржан у оквиру Зимских сусрета пољопривреде на Златибору.

„Очекујем да ћемо у наредном периоду приступити систематично, али и системски – целовито. Фискална политика, инвестициона политика, знање и едукација, удружени домаћини – то скупа даје резултат. Успешна задруга даје успешно село, а успешно село успешну Србију “ изјавио је Кркобабић.

На Округлом столу „Земљорадничко задругарство – стање, потребе и могућности развоја“, у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду, Националног научног друштва за пољопривредну технику и Задружног савеза Војводине учествовали су и председници Задружних савеза Србије и Војводине, професори пољопривредног факултета у Новом Саду, директори и чланови задруга и пољопривредници.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов-Бизоњ истакла је значај оваквих скупова јер „само када знамо какво је стање и какве су нам потребе можемо да определимо адекватна будућа улагања. Људи се све више организују у задруге и то изискује улагања у механизацију, складишне капацитете и нове људе. Задруге дају допринос буџету Републике Србије, доприносе економској одрживости својих задругара а тиме и одрживости села, па треба обратити пажњу на њихове потребе“, изјавила је Несторов-Бизоњ.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је задругарство у успону и да је у наредном периоду у плану формирање задружног фонда, повећање броја задругара и што већа синергија са струком и науком. На скупу је посебно истакнуто да је од 2017. године за задругарство из програма подршке задругама „500 задруга у 500 села“ Кабинета министра Кркобабића, а који је сада наставило да спроводи Министарство за бригу о селу, издвојено 2,2 милијарди динара за унапређење пословања и технолошки развој 207 новооснованих и старих земљорадничких и пољопривредних задруга на читавој територији Републике Србије.