САОПШТЕЊЕ: Представљени резултата рада Министарства за бригу о селу

На скупу Министарства за бригу о селу данас уприличеном у Палати Србија на коме су представљени резултати рада Министарства у 2021. години, министар Милан Кркобабић истакао је неопходност нове територијалне организације Републике Србије која у фокусу треба да има локалну заједницу и њено законом утврђено неприкосновено право да сеоске општине самостално договарају, планирају и одлучују и да могу да рачунају на сопствена изворна средства и на трансфер одговарајућих средстава из Републике „Само тако ће људи бити задовољни, решаваће своје проблеме и ту ће хтети да остану“ изјавио је Кркобабић.

Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник  Националног тима за препород села Србије изјавио је „Знање, знање и знање. Академици, научни радници и професори факултета треба да својим радом допринесу бољем животу у селима Србије, а тако и самом напретку Србије“.    

Министарство за бригу о селу је током 2021. године успешно спровелo 4 програма којима је обухваћено 129 јединица локалних самоуправа у Србији (од укупно 179).

Фото: Амир Хамзагић – агенција БЕТА

Програм који се најдуже спроводи, већ пету годину, Програм подршке развоју задругарства у Србији доделом бесповратних средстава за унапређење пословања задруга ове године јепредвиђао 500 милиона динара, 15 милиона динара по пријави за старе и 7,5 милиона динара за нове задруге, па је 57 задруга добило је средства за унапређење свог пословања.

Проф.др Зорица Васиљевић, председница комисије за доделу средстава по овом програму, изјавила је „Просек од 5 хектара по поседу у Србији мало је за конкурентност на сваком тржишту и наши сељани су свесни да је једини прави пут удруживање. Надам се да ћемо и наредних година наставити да промовишемо и помажемо задруге за добробит села Србије“.

За Програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом издвојено је укупно 686,5 милиона динара. Максималан износ по пријави био је 1,2 милиона динара и откупљена је 651 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 100 јединица локалних самоуправа.

„Желим да овај програм живи још дуго. Село и млади људи који у њему живе највећа су вредност Србије“ изјавио је члан Националног тима за препород села Србије и заменик председника комисије за доделу средстава по овом програму агроекономиста, Милан Простран.

Фото: Амир Хамзагић – агенција БЕТА

Програм доделе бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва решава проблем превоза сеоског становништва у 479 села Србије, а недељно ће га користити 17.000 – 18.000 путника. 120 милиона динара издвојено за овај програм расподељено је на 18, по том питању најугроженијих, јединица локалних самоуправа.

Председник комисије по овом програму, декан Саобраћајног факултета проф.др Небојша Бојовић изјавио је да је комисија имала у виду критеријум мобилности сеоског становништва као важан фактор очувања села. „Ово су само први кораци, радо ћу бити део овог програма у наставку његове реализације“ рекао је проф.др Бојовић.

За Програм доделе бесповратних средстава за организацију манифестације „Михољски сусрети села“ издвојено је30,5 милиона динара (500 хиљада динара био је максималан износ по пријави) и 68 јединица локалних самоуправа добило је средства за одржавање ове манифестације у својим селима. У најразличитијим дисциплинама такмичило се и дружило 961 село, а  100.000 учесника и посетилаца ове манифестације подржало је неговање културе и традиције, допринело обогаћењу друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

Фото: Амир Хамзагић – агенција БЕТА

Председник комисије за доделу средстава по овом програму био је песник Љубивоје Ршумовић.

„Ова мозаична, културна и спортска манифестација на велика врата вратила је у селима Србије човека човеку, његово достојанство, међусобно поштовање и међугенерацијску солидарност“ изјавио је Ристо Костов, заменик председника комисије по овом програму и секретар Националног тима за препород села Србије.

Свечаном скупу присуствовали су чланови Српске академије наука и уметности, чланови Националног тима за препород села Србије, народни посланици, професори београдског и новосадског универзитета, председници Задружних савеза Србије и Војводине, градоначелници, председници општина, директори задруга, а присутнима су се обратили и добитници средстава по наведеним програмима.