Стефан Кркобабић одликован медаљом за заслуге Краљевском дому Грузије

Данас је у Дому Народне скупштине Његово Краљевско Височанство принц Грузије Давид Багратион Мухранбатони у пратњи принцезе Ирине Багратион одликовао потпредседника Народне скупштине Стефана Кркобабића Медаљом за заслуге Краљевском Дому Грузије.

„Заиста, уваженог господина Кркобабића сматрамо истински достојним овог признања нашег Дома. На овај начин желимо да изразимо своју искрену благодарност на његовој искреној и несебичној подршци настојањима нашег Краљевског Дома, на продубљивању и обнови историјских, духовних и културних веза наша два народа“ изјавио је принц Давид.

Кркобабић је, уз захвалност на части која му је указана, истакао да Србе и Грузине веже једна те иста судбина за очување државне самосталности и националног идентитета на историјски гледано турбулентним просторима какви су Балкан и Кавказ. Кркобабић је искористио прилику да се у своје, али и у име државе Србије и њених грађана захвали принцу Давиду на подршци коју Србија добија од Грузије у борби за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији. „Грузија увек гласа у корист државе Србије у међународним институцијама када је у питању покушај уласка тзв. Косова у исте, где посебно памтимо глас Грузије против пријема тзв. Косова у УНЕСКО 2015. године, знајући колико су за српску државу и народ важне православне светиње на том простору“ истакао је Кркобабић.

Свечаности су присуствовали и Александар Ђурђев, ректор Ордена Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа нашег Исуса Христа у Србији и капелан грузинских Краљевских ордена у Србији ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, на чији предлог је Кркобабић и одликован.

Ово је други пут да принц Грузије борави у Београду, где је 2011. године одликовао блашенопочившег патријарха Иринеја. „Наше народе спаја и нераскидиво повезује заједничка православна вера, баштине и веома слична историјска искуства, кроз дуге векове свог трајања. Српско-грузински односи сежу у древну прошлост, тј. у време Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве“ закључио је принц Давид.