Кркобабић потписао уговоре за куповину минибусева

„Минибусеви су ту, обезбедили смо средства. Сада је све на људима из локалних самоуправа – да рационално газдују, да одржавају возила, да обезбеде гориво и возача. А сељани нека оцењују. Ово је само први корак. И зато ће нам од посебног значаја бити њихово мишљење“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након потписивања Уговора о додели бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва на територији Републике Србије.

Фото: Милош Мишков – агенција Бета

Министар је најавио свеобухватан програм решавања горућег проблема превоза за житеље села Србије, посебно у рубним и девастираним општинама. У изради програма активно учешће имаће Саобраћајни факултет Универзитета у Београду и релевантне научне установе. „Оно што ме држи у уверењу да ћемо ово реализовати је пуна подршка коју је председник Републике Александар Вучић дао овој идеји.“ додао је Кркобабић.

Први подељени минибусеви у 18 јединица локалних самоуправа директно ће допринети решавању проблема превоза у чак 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

Данас су ове уговоре потписали и председници јединица локалних самоуправа, које су према критеријумима јавног конкурса и одлуци комисије биле најбоље рангиране на Јавном конкурсу.

Комисија, на челу са председником, деканом саобраћајног факултета проф.др Небојшом Бојовићем оцењивала је 81 пристиглу пријаву која је испунила услове, а 120 милиона динара колико је из буџета одвојено за ове намене, расподељени су на 18 најбоље рангираних јединица локалних самоуправа.

„Министарство за бригу о селу је овим програмом показало да савршено разуме реалност села Србије и пружа подршку срединама које не могу самостално да обезбеде адекватне системе превоза. Мобилност подразумева измештање људи и добара, и ако она није омогућена доводи се у питање егзистенција људи. Ово је један сјајан инструмент да се до тог циља дође. “ изјавио је Бојовић.

Минибусеви купљени овим средствима служиће искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућиће се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић похвалила је досадашњу сарадњу и програме Министарства за бригу о селу и истакла да ће минибус купљен овим средствима превозити становнике свих 39 села на територији Града Ужица „Једино удруженим снагама државе и локалних самоуправа можемо обезбедити бољи и квалитетнији живот сеоског становништва“ истакла је Раковић Радивојевић.

У одлучивању се водило рачуна о најугроженијим подручјима Србије, па тако 13 од 18 јединица локалних самоуправа које су добиле средства припадају четвртој групи развијености и девастираним подручјима.

Прва на листи одобрених захтева је Куршумлија, а следе Босилеград, Трговиште, Црна Трава, Гаџин Хан, Лебане, Бабушница, Рековац, Александровац итд.

Конкурс је трајао до 3. септембра ове године, подносиоци пријаве на јавни конкурс биле су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, а максималан износ по једној пријави  је 7 милиона динара.