Милан Кркобабић: НА ПРАГУ ПРОРОКА ТАРАБИЋА ПОЧИЊЕ БУЂЕЊЕ СРБИЈЕ

„Успели смо да пробудимо села Србије! 961 село се договорило, организовало, дошли су да се виде, да се друже, да се такмиче, да кажу да постоје, да кажу свима у Србији- Да, и ово је Србија! “ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић свечано отворивши у селу Кремна у Ужицу манифестацију „Михољски сусрети села“, која се од октобра до децембра ове године одржава у чак 68 села широм Србије, чије су локалне самоуправе добила средства по Јавном конкурсу Министарства за бригу о селу.

Кркобабић је изјавио да је у протеклом периоду у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ разматрао идеју о новој територијалној организацији Републике Србије.         „Идеја је да успоставимо реално партнертво  урбаног и руралног дела Србије по европском моделу. То значи да омогућимо људима у селима да самостално договарају, планирају и одлучују, наравно уз помоћ државне касе. Имамо иницијативу људи из Кремна да ово постане прва сеоска општина. Покушаћемо у наредном периоду учинимо прве кораке у том смеру,  биће то кораци ка реалном уважавању људи који живе и раде у селима Србије“

Данас је на првим „Михољским сусретима села“ у Кремнима било 250 учесника и око 800 посетилаца, а учешће је узело свих 23 села ове општине. 

Манифестација у Кремнима подељена је у више целина – спротско надметање у шест дисциплина, надвлачење конопца, скок у даљ, бацање камена са рамена, шах, стони тенис и мали фудбал. Други део манифестације тиче се најмлађих ученика сеоских основних школа. Спроведен је ликовни и литерални конкурс на тему “Моје село” и са сјајним одзивом малишана, стигло је око 70 радова. Поред такмичарског данас је уприличен и ревијални део где су наступиле певачке групе које су бројне у селима овог краја, а учествовала је и секција Музичке школе. Организована је и изложба слика у холу основне школе, као и излагачки део који се тиче традицоналних производа домаће радиности и старих заната.

По речима домаћина Мирољуба Поповића председника МЗ Кремна, мештани овог села су за задовољством и одушевљењем прихватили да буду домаћини Михољских сусрета села “Више од деценије у Кремнима није одржан овакав забавно-рекреативни садржај. Ово је добра порука и од стране државе и локалне самоуправе да становништво у сеоским срединама није заборављено и да млађе генерације могу да рачунају на подршку, да се определе да остану да живе на селу и ту стварају породице”.

Драгољуба Стојадиновића, заменика градоначелнице Ужица, град је добио максималних 500 хиљада динара, а уложио је и додатна средства “Ми смо за ову намену издвојили још 400 хиљада динара, да би се све оно што је замишљено организовали што боље. Ово су први сусрети који се организују на овакав начин са идејом да постану традиционални. Циљ ове манифестације је што већи друштевени допринос, дружење људи у селима, чување традиције и историјског наслеђа, које је у нашим селима велико”

У овим сусретима у току ова три месеца, од октобра до краја децембра учествоваће преко 961 село са територије општина из читаве Србије, а манифестације ће широм Србије имати око 96.000 учесника и посетилаца.

Овог викенда „Михољски сусрети села“ одржавају се, поред Ужица, у Голупцу, Ћуприји, Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Врању, Медвеђи, Бајиној Башти и Сечњу.