Милан Кркобабић у Новој Црњи поводом Међународног дана жена са села: ГАРАНТОВАНА – СОЦИЈАЛНА ПЕНЗИЈА НАША ОБАВЕЗА

„Наш задатак као друштва у целини је да у наредном периоду сви старији од 65 година, међу којима је највише жена и то жена са села, а који немају пензију ни друга примања, добију могућност да буду корисници социјалне-гарантоване пензије. То је нешто што држава Србија мора да уведе, то је императив времена у коме живимо и нешто што раде земље у окружењу.

Женама на селу минималан износ од 100 евра који предлажемо биће од користи, али ће им пре свега, потврдити неопходно лично достојанство. Биће то  потврда да  друштво вреднује њихов рад и да се одужује за све што су му током свог животног века дале гајећи и васпитавајући децу, радећи у домаћинству и бринући о својим породицама “ изјавио је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић на скупу организованом у Новој Црњи поводом Међународног дана жена са села, који се сваке године обележава 15. октобра.

„Судбина села Србије зависи од жена. Ако младе жене и девојке реше да остану у селима, да ту заснују породице, онда смо добили битку, онда ће село живети“ – рекао је Кркобабић и додао “Уколико желимо да село живи, треба да створимо амбијент да се младе жене баве предузетништвом, сеоским туризмом, да оснивају задруге, да имају сопствене изворе прихода и буду у позицији да планирају, договарају и одлучују”

Скупу су се обратили академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, као и  чланови Националног тима за препород села Србије, агроекономиста проф.др Зорица Васиљевић и проф.др Владимир Гоати, директорке удружења жена са села из више општина и руководство ове општине и Средњобанатског управног округа.

Конференцију је обогатио пригодан културно-уметнички програм, а у салама дворца изложени су домаћи производи и народна радиност жена са села. Међународни дан жена са села, који пада уочи Светског дана хране, обележава се од 2008. године и одаје почаст улози жена на селу 15. октобра сваке године. Тог дана препознаје се важност сеоских жена у унапређивању пољопривредног и руралног развоја широм света.