Милан Кркобабић у Новој Црњи – Живот се враћа у рубна подручја

„Првих десет породица у Новој Црњи. Средњи Банат очито нећи остати празан.изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети селу Српска Црња.

„Министарство нам је обезбедило кућу, ми ћемо од ње направити дом. Желимо да направимо самоодрживо домаћинство са соларним панелима за независни извор енергије, да засадимо воће, поврће… да направимо идеалан дом за свог сина. А ако буде још деце лако ћемо доградити још једну просторију.“ изјавио је Борис Миучин, добитник средстава по конкурсу за куповину сеоске куће са окућницом. Његова супруга, професор филозофије по струци каже да је ова кућа била увек заједнички сан који су после много времена, успели да остваре.

Министар Кркобабић је данас одржао радни састанак са председницима свих месних заједница и руководством општине Нова Црња, како би заједнички сагледали и размотрили потребе и чули сугестије сељана ове општине као и актуелне и планиране програме Министарства за бригу о селу.

Председник општине Владимир Бракус изјавио да општина Нова Црња, као  свака општина у Србији, има одређене проблеме да обезбеди све што је потребно својим месним заједницама, али да су узели активно учешће у досадашњим програмима овог Министарства „Првих 10 захтева за бесповратна средства за сеоску кућу са окућницом су решена позитвно, а конкурисали смо и за минибус за превоз сеоског становништва, као и за доделу средстава за одржавање манифестације „Михољски сусрети села“. Улажемо и средства из општинског буџета и верујемо да наши мештани већ осећају бољитак”

На територији Средњобанатског округа до сада је из програма финансијске подршке задругама, који још увек спроводи Министарство за бригу о селу, издвојено 70 милиона динара .

Кркобабић је у селу Српска Црња у Кући Ђуре Јакшића раније данас отворио и међународни фестивал уметности Литера Арс који се одржава на више локација у Војводини и на коме учествују писци, кантаутори, музичари, сликари, глумци и књижевни преводиоци из земље и иностранства. Овакви догађаји представљају допринос култуном животу сеоских средина и оживљавању села у целини.

У посети Новој Црњи данас је боравио и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и агроекономиста Милан Простран, члан Националног тима за препород села Србије и члан комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом. „Заједно са Министарством за бригу о селу радимо на програмима за побољшање живота и повратку Србије у српска села. Предлагаћемо и, дубоко верујем, и реализовати најразличитије програме из области остваривања егзистенције до културе на селу, јер без културе нема ни живота“-  изјавио је академик Шкорић.