Кркобабић у посети првим усељеним кућама

„Прве празне сеоске куће добиле су прве станаре. Људи су задовољни и то им много значи. Настављамо, средства која будемо издвајали биће знатно већа. Ово је мисија. Грудва је бачена, следи лавина“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети првим породицама које су се уселиле у сеоске куће за које су бесповратна средства додељена из програма Министарства за бригу о селу.

Министар је обишао породице Грујић и Попов, у селима Нова Гајдобра и Параге, које су добиле средства из Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.

Отац младог и школованог Жарка Попова који је управо у моменту посете очекивао принову изјавио је да је одлазак његовог сина у иностранство спречио  корак државе који му је пружио осамостаљење и могућност да заснује своју породицу и изађе из заједнице са три генерације у којој тренутно живи.

Фото: Милош Мишков – агенција БЕТА

Министар Кркобабић је са својим сарадницима данас одржао радни састанак са руководством општине oпштини Бачка Паланка, Јужнобачког управног округа и председницима месних заједница ове општине. Састанку је присуствовао и члан комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран.

Председник општине Бранислав Шушница изјавио је да општина Бачка Паланка учествује на свим конкурсима које расписује Министарство за бригу о селу и пружа сву неопходну подршку сеоском становништву којима су подстицајна средства намењена.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Фото: Милош Мишков – агенција БЕТА

Према Уредби коју је донела Влада Републике Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године. Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран, који је данас био у посети Бачкој Паланци са министром.