Кркобабић отворио Олимпијаду трећег доба у Нишу

„Данас смо показали да људи трећег доба Србије имају виталност, они су спремни да се суоче са различитим изазовима данашњице, али и да учествују у свим другим сферама друштва – спорт, култура, екологија… бројне су дисциплине у којима ће они ових дана показати своје умеће, снагу и такмичарски дух“ изјавио је председник ПУПС-а Милан Кркобабић отворивши Регионалну олимпијаду спорта, здравља, културе и екологије трећег доба у Нишу.

„Данас су ту и учесници са Косова и Метохије, показујемо још једном да је Србија јединствена, да не правимо поделе и да смо ми и наш народ са Косова и Метохије једно“ истакао је Кркобабић.

Ова манифестација, која почиње данас и траје до уторка 17. августа, обележава нови однос према старењу, стављајући у први план умешност живљења у старости и улогу удружења и организација пензионера и старијих лица.

У име руководства Града Ниша обратила се заменица градоначелника Душица Давидовић која је изразила велико задовољство што се оваква манифестација одржава управо у Нишу и поновила да ће Град Ниш увек дати снажну подршку свим иницијативама које промовишу културу, здравље и активности припадника трећег доба.

Учесници Олимпијаде су градске и општинске организације и удружења пензионера Србије са преко 60 екипа и 300 учесника из Борског, Зајечарског, Нишавског, Пиротског, Топличког, Јабланичког, Пчињског, Поморавског, Шумадијског, Моравичког, Златиборског, Јужнобачког и Косовско – метохијског округа. Предвиђено је шест програма: програм у области спорта, културе, здравствене едукације, екологије, међугенерацијске сарадње и пратећи програм.

Циљ организатора је и да укаже на проблеме са којима се старије особе у нашем друштву свакодневно сусрећу како би се створио амбијент за њихово равноправно и активно учешће у животу заједнице, промовисало и подстакло стваралаштво особа трећег доба и на тај начин се променила слика о старима и смањила дискриминација на основу година.

На штандовима у холу Основне школе „Душан Радовић“ представљени су произвођачи  домаће  радиности, као и разноврсних услуга и производа намењених пензионерима и свим лицима трећег доба.

Према подацима Републичког завода за статистику, процењен број становника преко 60 година старости у Републици Србији за 2019. годину износи око 2.000.000 становника, што представља око 28% укупног становништва.