Кркобабић: НА ЈЕСЕН “МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА СРБИЈЕ”

Министарство за бригу о селу јуче је званично расписало још један јавни конкурс за доделу бесповратних средстава, и то за организовање манифестације под називом „Mихољски сусрети села“.

„Егзистенција да, кров над главом и зарада нам је свима на првом месту, али човек је друштвено биће и живеће тамо где има контакт са себи сличнима и садржаје за своја интересовања. Желимо да, нарочито после тешког периода короне, кроз ове културне и спортске сусрете оживимо социјалне контакте у селима и обновимо покидане друштвене везе. Села ће живети колико и живот у њима.“– изјавио је тим поводом министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Уредба предвиђа организовање једнодневне или вишедневне манифестације која се може одржати у свим насељеним местима – селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља.

Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају програм трајање и место одржавања за манифестацију „Mихољски сусрети села“, коју је могуће одржати од 1. октобра 2021. до 31. децембра 2021. године.

Активности, у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе, могу бити из области драмских уметности, књижевности, литерарних вештина и других уметности (такмичења у певању, рецитацији, глуми, сликању, итд.), одржавања спортских такмичења, промовисања очувања и унапређења старих заната и културно-уметничке баштине, израде уметнина и предмета домаће радиности, као и остале активности у којима становници села могу показати своја знања и вештине и у њима се такмичити.

Циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

За овај програм опредељено је у буџету Републике Србије укупно 43 милиона динара, а максималан износ одобрених средстава по једној пријави износи до 500 хиљада динара. Конкурс траје до 3. септембра 2021. године.