Потписани први уговори за доделу бесповратних средстава за куће на селу

„Данас је велики дан за Републику Србију. Ови млади мушкарци и жене са својом децом који данас из ове Палате крећу у своје нове домове у селима Србије обликују једно ново лице Србије. Четрнаест кућа које смо данас доделили су прва етапа ка нашем жељеном циљу, а то је да наредних година и деценија попунимо свих 150.000 празних кућа у Србији.“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић након потписивања уговора о додели бесповратних средстава за првих 14 добитника сеоских кућа са окућницом.

“Оно што радује је што су то људи који ће отићи у различите делове Србије, а то је најбољи позив за све који желе да у наредном периоду узму учешће на овом конкурсу и реше да се осамостале или искусе нови живот на селу “, навео је министар.

Тројни уговор потписао је данас у Палати Србија министар Милан Кркобабић, градоначелници/председници општина, на чијим се територијама налазе куће и  добитници бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Новац је додељен према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021.годину.

Фото: Милош Мишков – агенција Бета

Председница општине Трстеник Милена Турк изјавила је да су средства Министартва за бригу о селу карика у напорима локалних самоуправа да оживе и развијају села и унапреде квалитет живота у њима.

“Морамо да мотивишемо људе да се врате у села и да ту заснивају своје породице. Овај пројекат је јасан показатељ решености Владе да развоја села и да их оживи, јер су она наш велики потенцијал и богатство”, истакла је Турк.

Биљана Раденковић из Владичиног Хана, која ће са породицом живети у селу Репинце, рекла је да је ово подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.

“Треба да се вратимо природи и да се бавимо пољопривредним занатима и традицијом. Идеја Министарства и јесте да се вратимо коренима”, казала је Раденковић.   

Од 12 парова из града у село прелази њих 5  – 2 породице из Пирота, 1 пар из Београда, 1 породица из Владичиног Хана, 1 породица из Бачке Паланке. Најбројнија породица је из Пирота која има четворо деце и одлази у село Бериловац.

Просек година подносилаца пријаве је 35, а професије првих 14 учесника конкурса који су добили куће су разнолике- професори (филозофије, информатике), пољопривредници, ит стручњаци, хемичар, економисти, аутоелектричари, пројектант, васпитач, прерађивач млека, итд. 

Подсећамо, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима. Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

Фото: Милош Мишков – агенција Бета

Највећи износ је за некретнину у вредности од 1.200.000,00 динара додељен је у општини Кикинда – село Наково за објекат површине 98 m2, и парцелу од 1746m2.У рангу највећег износа је и кућа у општини Бач у селу Вајска где породица са двоје деце постаје власник парцеле површине 420m2, са земљиштем под зградом 60m2 и другим објектом површине 18m2.Најнижи износ је за некретнину у вредности од 834.848,07 динара и додељен је супружницима у општини Пирот – село Власи за парцелу површине 409 m2, кућу од 82m2 са помоћном зградом од 52m2.