Потписан меморандум о сарадњи између ПУПС-а, Савеза удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и Омладинског удружења “Фулкрум”

„Социјално предузетништво мора да заживи. То је наша обавеза према особама са инвалидитетом, али и свим рањивим групацијама које данас безнадежно чекају на тржишту рада. Наша обавеза, обавеза државе је да Закон о социјалном предузетништву угледа светло дана. А то значи милостиња и сажаљење – НЕ, задрада и достојанство – ДА. Ви сте равноправни и уважени чланови друштва“ изјавио је данас лидер ПУПС-а Милан Кркобабић након потписивања Меморандума о унапређењу међусобних односа и сарадње између ПУПС-а, Савеза удружења ратних и мирнодопских војних инвалида (РМВИ) и Омладинског удружења „Фулкрум“.

Фото: Емил Ваш – агенција “Бета”

Кркобабић је појаснио да социјално предузетништво представља у Европи трећи сектор привређивања, корективни фактор између јавног и реалног сектора, а који управо омогућава да људи са инвалидитетом, старије становништво које је на тржишту рада, теже запошљиве категорије и мањинске групације, разним олакшицама у сфери пореза и доприноса, фискалне политике, мерама позитивне дискриминације, буду доведени у једнаку стартну позицију, како би били конкурентни на тржишту рада.

Меморандумом о сарадњи који су потписали председник ПУПС-а Милан Кркобабић, председник Савеза удружења РМВИ Гавро Вукић и Александар Ђукић, председник Омладинског удружења „Фулкрум“, дефинисано је унапређење сарадње по питањима друштвеног положаја ратних и мирнодопских војних инвалида, учесника ратова, ратних заробљеника, потомака ратника, цивилних инвалида, корисника породичне инвалиднине, породица палих бораца и деце, као и статуса и стандарда пензионера у Републици Србији.

Како се истиче у Меморандуму, Савез удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и Омладинско удружење „Фулкрум“ подржавају активности ПУПС-а у остваривању државне политике у области социјалне политике и очекују да ПУПС својим деловањем кроз институције система обезбеди што квалитетније остваривање права и интереса популације коју потписници заступају. Пре свега, очекују доследно спровођење закона који дефинише предност чланова породица палих бораца приликом запошљавања. Такође, очекују да климатско-бањско лечење буде законска обавеза која ће се примењивати системски и систематично, затим првенство за децу палих бораца приликом доделе стипендија за школовање и студирање, као и да у свим јавним институцијама имају предност у коришћењу услуга законом регулисаним за поменуте категорије становништва.

Фото: Емил Ваш – агенција “Бета”

ПУПС ће се, као државотворна и јединствена партија социјалне правде, и убудуће залагати за економски јаку Србију и заштиту социјално економског положаја пензионера и свих припадника потписника овог Меморандума. Доследан свом вредносном ставу 3П – Пензије Прате Плате, трајни задатак ПУПС-а остаје да пензије буду редовне и сигурне и да не заостају за платама.