Кркобабић: ПРВЕ КУЋЕ ДОБИЛЕ СТАНАРЕ

„Србија је кренула у одлучну битку за насељавање празних сеоских кућа. Програм који смо најавили данас је заживео. Прва седница комисије и прве добре вести –14 кућа у Србији добиле су нове власнике. Данас је укупно одобрено 16 милиона динара, а вредност кућа ишла је од 835.000 динара у Пироту, у селу Пољска Ржана, до пуног износа од 1.200.000 у селу Васка општине Бач. Предњаче парови са децом, доста је младих пољопривредника, али и оних коју су решили да напусте градске средине и почну нови живот у селу“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је данас у Палати Србија одржана прва седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Свој нови кров над главом данас је добило 12 породица са територије читаве Србије и два млада пољопривредника, решена да започну самостално живот. Највише захтева, који су и одобрени, стигло је из општина Пирот (села Пољска Ржана, Велики Суводол, Бериловац) и Нова Црња (села Српска Црња и Тоба), а за њима су села општина Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда, Пећинци. Леп пример је и пар из Београда, систем администратор и архитектонски пројектант који ће радити од куће и свој нови живот започети надомак Трстеника у селу Дубље.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Интересовање је велико, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године. Министар је изнео да је за сада просек подносилаца пријаве на овај конкурс 35 година живота, али да се интересују и они који нису пунолетни, а који ће још коју годину морати да се стрпе у родитељским домовима.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран. Подсетимо, уредба о утврђивању Програма доделе бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину, коју је донела Влада Србије и по којој је 28. јуна 2021. године расписан јавни позив, предвиђа укупно 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.