Кркобабић отворио “Жетвени дан” у Неузини – Први откоси и велика очекивања

„Да жетва буде берићетна, а Војводина равна и мирна. Биће довољно за нас у Србији, а моћи ћемо да нахранимо и друге.“ поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши манифестацију „Жетвени дан“ у присуству академика Шкорића, у селу Неузина општине Сечањ.

Манифестација је протекла у неформалној атмосфери и добром расположењу у ишчекивању првих плодова рада вредних ратара.

„Очекујем да откупна цена буде примерена. Ову пшеницу ће неко да откупи, неко ће да складишти, неко ће да извезе и неко ће добро да заради. Али у тој заради не сме да заборави на произвођача. Јер следеће године, ако тих произвођача не буде, тешко да ће моћи и да откупи, и да складишти и да извезе.“ био је јасан Кркобабић.

Фото: Ристо Костов

Присутнима су се обратили и Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, председник општине Сечањ Предраг Рађеновић, а отварању је присуствовао председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, професори Зоран Кесеровић и Жарко Илин.

Академик је поручио „Приноси су добри, што значи да се поштује препорука струке и да треба и даље да радимо на трансферу знања и технологија“

Фото: Ристо Костов

Ова традиционална манифестација, у организацији Задружног савеза Војводине, симболизује почетак жетве пшенице, јер доносећи и прве резултате рада ратара представља за њих значајан дан у години.

Овим догађајем скреће се и пажња на значај производње пшенице, као стратешког производа за националну прехрамбену сигурност, а будући да је задруга ЗЗ„Агросој Неузина“ преко које се врши промет пшенице, окосница развоја овог банатског села, ово је важан дан за све задругаре и становнике Наузина. Из програма „500 задруга у 500 села“ који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића, а сада наставило Министарство за бригу о селу, у Средњобанатском округу уложено је 70 милиона динара у протекле четири године. Бесповратним средствима помогнут је рад пет земљорадничких задруга, од којих су две из општине Сечањ.

Фото: Ристо Костов