Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем – РЕШЕНИ ДА ОЖИВЕ СЕЛА СРБИЈЕ!

„Ово је мисија – надстраначка, надполитичка, наднационална. Мисија иза које стоје највећи ауторитети ове земље и ове нације –  Српска православна црква, све верске заједнице, Српска академија наука и уметности и кључна институција ове, као и сваке друге земље, институција председника Републике“ изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу на радном састанку са челним људима свих јединица локалних самоуправа са територије Републике Србије.

„Сви заједно, са представницима локалних самоуправа, крећемо у један изузетно важан посао – враћање живота у напуштена сеоска домаћинства. Ова мисија ће трајати. Ја се надам да ће ово што данас отпочињемо, радити и генерације после нас, а циљ је један једини – вратити живот у села Србије. Ако живе села Србије живеће и Србија.“ рекао је Кркобабић.

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јуну ове године, донела „Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.“

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић био је децидиран „Српска академија наука и уметности пружа безрезервну и снажну подршку. Наша порука је сажета у три речи- знање знање и знање, а све у служби препорода села Србије.“

Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалних самоуправа.

Председник Општине Ражањ Добрица Стојковић изјавио је да је овај програм позив за све представнике локалних самоуправа „да немамо више на својим територијама ни једно девастирано село и напуштена сеоска домаћинства“.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић изразио је задовољство што је формирано Министарство за бригу о селу и додао „Изузетно нам је драго што ћемо сада конкретно радити на овако важним проблемима који муче сигурно сваку општину у Србији“.

Према подацима Академијског одбора за село у Србији има 200.000 празних кућа – 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник. За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.