Милан Кркобабић, министар за бригу о селу: КОНКУРС ЗА СЕОСКЕ КУЋЕ – НА ВИДОВДАН!?

Реално је очекивати да ће Јавни конкурс за доделу бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије бити расписан 28. јуна – на Видовдан 2021. године, најавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Он је, гостујућу у јутарњем програму Пинк телевизије, казао да очекује да ће претходно Влада Републике Србије усвојити тај програм који доноси много лепе симболике.

-Знамо шта је следило после Видовдана и Косовског боја 1389. Ми сада крећемо у супротном смеру. Хајде да видимо да више не празнимо куће, да нам људи са Косова и Метохије, из јужне Србије, из Медвеђе, Црне Траве и других крајева не „беже“ за Београд, и даље. Хајде да учинимо све што можемо да тај пут буде у обрнутом смеру! Да покушамо да их задржимо тамо, у тим кућама, а неке вратимо у те напуштене крајеве – казао је Кркобабић и објаснио.

– Да би неко остао на селу, прво и основно је зарада – сигуран посао, а затим – кров над главом. То је данас кључно питање! Држава Србија први пут јасно каже – имаш право да добијеш милион и 200 хиљада динара за откуп сеоске куће са окућницом и не дугујеш ником ништа, осим што имаш обавезу према држави Србији да останеш тамо да живиш.

Министар за бригу о селу је истакао да постоји велико интересовање за доделу празних кућа, којих према неким проценама у Србији има око 200.000. Нагласио је да на младима до 45 година остаје да се интересују има ли слободних кућа и у ком крају се оне налазе и да ли су њихови власници спремни да их продају. А на локалним самоуправама је да процене вредност празних кућа на њиховој територији.

Кркобабић је посебно нагласио да се данас, када у Народној скупштини Републике Србије расправљамо о Косову и Метохији, морамо више бавити узроцима како не бисмо убудуће морали и у другим крајевима да се бавимо последицама. Насељавање кућа и опустелих крајева Србије је национални задатак, који је недавно у разговору с министром за бригу о селу, епископ источно амерички Иринеј Добријевић с разлогом назвао патриотским задатком.