Кркобабић у Алексинцу: У СРБИЈИ 200.000 ПРАЗНИХ КУЋА, УСКОРО КОНКУРС ЗА ЊИХОВУ ДОДЕЛУ МЛАДИМА

Министар за бригу о селу Милан Кркобаћ најавио је данас у Алексинцу расписивање јавног позива за доделу празних кућа којих, како је истакао, у Србији сада има скоро 200.000.

“Ми ћемо као држава обезбедити средства да би млади људи могли да откупе те празне куће. Хоћемо да те куће поново населимо. То је епохалан подухват у који улазимо”, истакао је Кркобабић у Алексинцу након састанка са руководством те општине и београдским надбискупом Станиславом Хочеваром.

Према његовим речима помоћ у реализацији јавног позива даће и локалне самоуправе чији ће задатак бити “ваљана” процена вредности кућа.

“Постојање 200.000 празних кућа је ужасавајуће за мене са безбедносног, популационог и економског становништа”, рекао је Кркобабић.

Подсетио је да је у Србији од 4.700 села, 1.200 нестало, а 1.000 у фази нестајања. Министар је рекао да се залаже за “партнерство урбаног и руралног”, али за партнерство које је засновано на закону.

Он је рекао да се залаже за нову територијалну организацију Републике Србије како би се локалне самоуправе саме договарале, одлучивале и планирале и како би трансфер средстава из републике био прецизно законом одређен.

“Ово се заснива на Лајпцишкој европској повељи одрживих градова до 2030. године и ми то морамо да следимо. Само на тај начин ће председник општине Алексинац моћи да среди све локалне и атарске путеве и онда можемо да питамо младог човека да ли жели да остане на селу”, изјавио је Кркобабић.

Подсетио је да на конкурс доделе бесповратних средстава задругама и најавио едукацију пољопривредника који ће спроводити Министарство за бригу о селу у сарадњи са Националним тимом за препород села Србије.

Београдски надбискуп и председник хуманитарне организације “Каритас” Станислав Хочевар је казао да мора да дође до потпуне повезаности између људи који живе у градовима и људи који живе на селу.

“То је питање веома важно и због еколошких разлога и управо на томе наша црква јако инсистира. Ми знамо да само здраво село омогућује и здрав живот у градовима”, рекао је Хочевар. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је казао да је данашњи састанак био прилика да се направи стратегија која ће омогућити да се села не гасе, и подсетио да општина Алексинац има 72 насељена места и да две трећине становника живи на сеоском подручју.

Извор: Бета