Кркобабић и владика Иринеј: ОТКУП ПРАЗНИХ КУЋА – ПАТРИОТСКИ ЗАДАТАК

Откуп празних кућа у Србији је патриотски задатак, сагласили су се данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић и епископ источноамерички Иринеј Добријевић. “Брига о селима Србије је заједнички задатак. Наши корени и наш национални идентитет нас подсећају на ту обавезу”, рекао је Кркобабић после разговора са владиком.

Додао је да је захвалан владики на подршци концепту којим Министарство за бригу о селу настоји да успори или заустави одлазак људи из села у градове, а и даље њихов одлазак ван земље.

“Очекујемо да нам наши људи у расејању пруже пуну подршку и да узму учешће у оваквим програмима, а први корак је да очувамо и вратимо живот у напуштене куће у Србији. Апелујемо на људе из наше дијаспоре да помогну код откупа тих празник кућа, да помогну да се у њима настане неки нови, млади пољопривредници, али и да и сами можда понекад у њих сврате”, казао је Кркобабић.

Позвао је компаније и корпорације из Америке да учествују у програмима који имају за циљ да из корена промене слику села Србије.

“Наши људи у Америци су итекако спремни да помогну опстанак села Србије. Већина тамошњих људи зна добро где су им корени. Сматрам да је повратак селу од изузетног значаја, јер она представљају, као и град, будућност Србије, а та права равнотежа нам је, као и у свему, потребна. Производ који људи на својим њивама произведу представља понос Србије и треба да буде познат широм света”, изјавио је владика Иринеј.

Говорећи о најављеном програму куповине празних кућа, којих у Србији, према подацима Академијског одбора за село, има око 150.000, а још је 50.000 оних чији је власник непознат,  Кркобабић је појаснио да ће кроз програм финансијске помоћи за откуп учинити да те празне куће у различитим деловима Србије буду доступне заинтересованим грађанима.

“Програм је намењен пре свега младим пољопривредницима и младим брачним паровима до 45 година старости који живе у заједничким домаћинствима на селу. Ово је шанса да добију свој кров над главом, да заснују сопствена домаћинства”, рекао је он.

Навео је да другу групу чине “људи знања и вештина који желе да крену на село, лица са формалним образовањем из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просветни радници, али и занатлије”.

“Трећа група људи којој је овај програм намењен су они који тренутно живе у градовима, а имају намеру да оду на село и баве се пољопривредним или непољопривредним делатностима, или им пак природа посла омогућава рад од куће”, казао је Кркобабић.

Најавио да ће се тај програм ускоро наћи пред Владом Србије.

Састанку Кркобабића са владиком Иринејем присуствовали су председник Академијског одбора за село Драган Шкорић и председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Извор: агенција БЕТА