Караван ПУПС-а “СРБИЈО, И ОВО ЈЕ СРБИЈА” данас у Крагујевцу

Караван ПУПС-а „Србијо, и ово је Србија“ који је 10. маја кренуо из Ниша данас се зауставио у Крагујевцу.

„Београд је Србија и сви велики градови и општински центри су Србија, али и сва села Србије су Србија. То је оквир за деловање ПУПС-а, а универзални принцип солидарности је наш императив“ изјавио је данас у Крагујевцу лидер ПУПС-а Милан Кркобабић, обраћајући се градским и општинским руководствима Шумадијског и Поморавског управног округа.

Фото: Емил Ваш – агенција Бета

„То значи редовне и сигурне зараде, али зараде које омогућавају пристојан живот, то значи редовне и сигурне пензије, али пензије које омогућавају такође пристојан живот, значи да поздрављамо раст зарада, али и да тражимо да пензије не губе трку за њима. Исто тако то значи да наши домаћини могу да живе пристојно од онога што произведу на својим имањима. Све то је основ нечега што је најбитније за све нас, а то је ненарушено људско достојанство.  То је позив на акцију за 134 општинских и градских одбора ПУПС-а, за 110 одборника у локалним самоуправама широм Србије, за одборничке групе у великим градовима почев од Београда, за трећу посланичку групу у Републичком парламенту, ПУПС – „Три П“, покрајинске посланике, али и за све чланове и симпатизере ПУПС-а„  изјавио је Кркобабић.

Фото: Емил Ваш – агенција Бета

Одговарајући на питања о гарантованим пензијама Кркобабић је појаснио да та иницијатива подразумева дефинисање такозване гарантоване или социјалне пензије, као специјалног вида социјалног давања, намењеног грађанима старијим од 65 година, међу којима је нарочито много жена на селу, који немају ни пензију ни друге изворе прихода, а то давање имаће утемељење у буџету Републике Србије, независно од ПИО фонда. Реализацији тог предлога треба да предходи ваљано урађен посао израде социјалних карата, које би омогућиле прави увид у стварни социјално-економски статус како појединца, тако и читаве породице.

Фото: Емил Ваш – агенција Бета

Састанку су присуствовали чланови највишег руководства ПУПС-а, потпредседник ПУПС-а и заменик председника Савеза пензионера Србије Момчило Вуксановић – Брада, председник Извршног одбора ПУПС-а Хаџи Милорад Стошић, потпредседник Извршног одбора партије Ило Михајловски, члан Извршног одбора Драган Станојевић, домаћин – председник Градског одбора Крагујевац Ратко Томашевић, чланови руководстава градских и општинских организација ПУПС-а из седам одбора Шумадијског управног округа (Аранђеловац, Баточина, Кнић, Крагујевац, Рача, Лапова и Топола) и  из шест из Поморавског управног округа (Деспотовац, Параћин, Рековац, Јагодина, Свилајнац и Ћуприја).