Милан Кркобабић на научном скупу у САНУ: СТОЧАРСТВО – РАЗВОЈНА ШАНСА СРБИЈЕ

„Надам се да овај научни скуп представља прекретницу и да сточарство после вишедеценијског суноврата коначно постаје императив развоја пољопривреде. Домаћини Србије удружени у сточарске задруге могу да постану значајни робни произвођачи. Не смемо дозволити да се понови 2013. година, када је вредност од извоза меда из Србије била већа од вредности извоза меса. Нема одрживог села без продуктивне пољопривреде, што подразумева развијено сточарство, а мапа Србије сама говори да имамо изузетно добре услове за његов развој.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на отварању научно-стручног скупа „Значај сточарства у производњи хране и одрживом развоју села“ који се одржава данас у Српској академији наука и уметности у организацији Академијског одбора за село.

Кркобабић је нагласио да је ово скуп научног карактера, али да је изузетно важно што ће одатле отићи практични савети онима којима су намењени, а то су управо пољопривредни произвођачи и додао да Министарство за бригу о селу у сарадњи са Академијским одбором САНУ припрема низ практичних едукација како би домаћини имали веће приносе и приходе и тако квалитетнији живот на селу.

Фото: Милош Мишков – Новинска агенција БЕТА

Председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић истакао је да је сарадња Министарства за бригу о селу са Академијским одбором за село САНУ прави пример успешне синергије и вишегодишње плодоносне сарадње науке и државних институција, што треба да буде образац за решавање свих важних питања у друштву.

На скупу су учествовали, осим председника Академијског одбора за село академика Драгана Шкорића, чланови Српске академије наука и уметности и ресорних Института, професори пољопривредних факултета и други еминентни стручњаци из ове области.

Председник Одбора за село САНУ Драган Шкорић нагласио је како је нужно направити реорганизацију сточарства, размотрити да ли је потребно остати на домаћој генетици у сточарству или увозити друге расе стоке, али да је свакако неопходно даље радити на укрупњавању пољопривредних поседа и формирању задруга.

Фото: Милош Мишков – Новинска агенција БЕТА

На данашњем скупу у САНУ разматрани су актуелни проблеми сточарске производње и пласмана, као и могући начини за њихово превазилажење из угла задовољења домаћих потреба али и потенцијалних нових тржишта за извоз.