Кркобабић: ПРИОРИТЕТ ПУПС-а – ЗАШТИТА НАЈУГРОЖЕНИЈИХ ПЕНЗИОНЕРА

„За пензионере Србије, њих око милион 700 хиљада, кључно је да су пензије данас сигурне и редовне, а да државна каса то може да испоштује. Људи знају и како се пензије усклађују. То су кораци од 100 миља у односу на време када су пензионери својом пензијом могли да купе само кутију чаја. Швајцарска формула је, без сумње, први добар искорак, јер искључује могућност да појединци одређују висину пензија, али је што пре неопходна њена корекција“ – истакао је Милан Кркобабић, председник ПУПС-а гостујући данас у емисији „Добро јутро Србијо“ на Хепи телевизији.

Кркобабић је указао да усклађивање пензија према тзв. Швајцарској формули дугорочно доводи да пензије заостају за растом зарада. Други недостатак те формуле, како је навео лидер ПУПС-а, је што свако ново усклађивање ствара све веће разлике између највиших и најнижих пензија.

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић подсетио је да је с председником Републике Србије Александром Вучићем постигнута сагласност да се коригује постојећи модел швајцарске формуле. Председник Вучић је најавио могућност да се пензије убудуће обрачунавају по „швајцарском моделу плус плус“.

Кркобабић је посебно нагласио да стална брига државе треба да буду пензионери с најнижим примањима, као и старији од 65 година који нису стекли услове да остваре пензију.

„У селима Србије живи и ради 170.000 пољопривредних пензионера, чија просечна пензија износи око 11.500 динара. Од тога, наравно, не може да се живи. Отуда и оријентација државе да економски оснажи пољопривредна газдинства и њихове носиоце, који су просчно стари готово 62 године.“

Лидер ПУПС-а Милан Кркобабић је посебно истакао:

„Од великог је значаја и да посебним социјалним давањем, које у другим земљама називају гарантованом пензијом, а од недавно у Хрватској износи 105 евра, обезбедимо грађане Србије који су старији од 65, а немају ни пензију ни било какве друге приходе.“

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПУПС-а