Кркобабић: ЗА ЈАК “ЗЕЛЕНИ ПРСТЕН” ОКО БЕОГРАДА

„Ускоро ћу са челницима Града Београда разговарати о томе како да оснажимо домаћине у 139 села на територији Града Београда. Идеја је да имамо јак и ефикасан „зелени прстен“ око српске престонице, који ће редовно и ефикасно производити и снабдевати свежим и здравим намирницима не само тржиште Београда, већ и друге градове Републике Србије. Подсетимо, још је књаз Милош око Београда досељавао повртаре и подстицао развој пољопривреде“ – истакао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу данас у Јутарњем програму Пинк телевизије.  

Кркобабић је најавио да ће за око недељу дана бити расписан четврти по реду конкурс за доделу подстицајних средстава за помоћ задругама на читавој територији Републике Србије. Планирано је да буде додељено пола милијарде динара, а очекује се да 50-60 задруга добије бесповратна средства за набавку опреме и механизације, заснивање основног стада крава, коза и оваца, као и за вишегодишње засаде у воћарству и виноградарству. Такозване старе задруге, основане до краја 2016. године, моћи ће да конкуришу за добијање до 15 милиона динара, а новоосноване до 7,5 милиона динара. Очекује се да ће ове године бити створени услови да могу да конкуришу и задруге са територија Града Београда, којих укупно има 285, од чега су 67 земљорадничке.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је и програм доделе празних кућа, којих у Србији има око 150.000. Куће са окућницом, које ће Министарство за бригу о селу откупљивати и у сарадњи с локалним самоуправама додељивати заинтересованима, намењене су, пре свега, младима који живе у заједничком домаћинству и желе да се осамостале и имају свој кров над главом, затим стручњацима – агрономима, ветеринарима, лекарима, технолозима… за које ће држава настојати да обезбеди и стално запослење, док трећу групу чине људи из градова и одлуче да се баве пољопривредом и живе у селима Србије.

Милан Кркобабић је нагласио да ће један од стратешких приоритета Министарства за бригу о селу бити да село, најзад, „сместимо“ у законске оквире и установимо нову територијалну организацију у којој ће централно место имати сеоска општина где ће људи моћи да се договарају, планирају и одлучују.