КРКОБАБИЋ И ПУПС ДОБИЛИ ПУНУ ПОДРШКУ САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ И ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА СРБИЈЕ

Данас су у Београду Савез пензионера Србије, Покрет трећег доба Србије и Партија уједињених пензионера Србије – ПУПС, потписали меморандум оунапређењу међусобних односа и сарадње, чији је заједнички циљ: бољи статус и бољи стандард пензионера у Србији.

Меморандум су потписали председник Партије уједињених пензионера Србијe  Милан Кркобабић,  председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић и председник Извршног одбора Покрета трећег доба Србије проф. др Момчило Талијан.

У Меморандуму се наводи да Савез пензионера Србије и Покрет трећег доба Србије подржавају активности ПУПС-а  у остваривању државне политике у области које се односе на статусна питања и друштвени положај пензионера и старијих лица у Републици Србији.

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић је, након потписивања меморандума,  истакао:

„Радимо крупну ствар за пензионере. Ово је први озбиљни принципијелни меморандум. Ту смо да заједничким снагама дефинишемо позицију најстаријих грађана Србије и не само да је дефинишемо, него да ту позицију, тај положај, поправљамо перманентно из дана у дан правим, осмишљеним активностима. То је наш задатак. Пензије редовне и сигурне – ту  смо сагласни и ту неће бити дилеме. И ту је изузетан допринос ове Владе, председника Републике Србије Александра Вучића и снажан допринос свих вас и ПУПСа за постизање кључних економски одрживих фактора који гарантују да нам је благајна сигурна и да пензије могу да будуредовне. Хоћемо да дугорочно пензије не заостају за растом зарада!“

Говорећи о међусобној сарадњи, Кркобабић је нагласио да је посланичка група у Скупштини Србије ПУПС – 3П промотер свих добрих актиности и Савеза пензионера Србије и Покрета трећег доба Србије, али и њихових критичких ставова, уз које увек иде и ваљана алтернатива, коју државни органи Републике Србије радо прихватају.

Милан Кркобабић је нагласио значај повезаности ПУПС-а и села Србије:

„Осим оних општих државотворних разлога, економских, безбедносних ту је и чињеница да на селу данас у 570 хиљада домаћинстава живи наш најстарији живаљ. Просечна старост носиоца пољопривредних газдинстава је 63 године. Многи од њих би за две-три године могли да закуцају на врата пензионог фонда. Истовремено, већ их је преко 170 хиљада у пензији са релативно малом пензијом од које живе. Наш циљ је да бринемо о најстаријим суграђанима, међу којима има и оних који нису пензионери и немају сигуран извор прихода. Зато смо ту да сви заједно помогнемо да најстарији не брину, поготово сада у јеку пандемије, као и да сачувамо достојанство које је неким људима важније и од хлеба. То су људи који су изградили ову земљу.“

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије позитивно је оценио сарадњу са председником ПУПС-а Миланом Кркобабићем и нагласио да заједно имају формулу успеха с циљем да помогну најстаријим грађанима Србије, нарочито онима који немају услова да буду пензионери.

„Стратегија остаје непромењена, променићемо тактику. Посебно желим да честитам председнику ПУПС-а Милану Кркобабићу именовање за министра за бригу о селу, и очекујем да, без обзира на његову нову функцију, он настави да се бави, пре свега, бригом о пензионерима на начин на који је то до сада чинио: доследно и упорно.“

И председник Покрета трећег доба Србије, проф. др Момчило Талијан задовољан је сарадњом са ПУПС-ом и његовим председником Миланом Кркобабићем и истакао је да у остваривању овог мемурандама себе види као интегратора у стимулацији културе, рекреације и добрих стилова и начина живота за боље старење.

„Данашњим потписивањем дајемо свој скроман прилог актуелном настојању руководства да стварно и институционално успостави друштвени дијалог. Посебно ми је драго што су оба председника, а нарочиото председник ПУПС-а и министар Милан Кркобабић у својим државничким функцијама потенцирао мисао да су права старијих људи загарантована и да се она не могу мењати са годинама, а то је ПУПС-ова формула 3П – пензије прате плате.“