Милан Кркобабић: БРИГА О НАЈСТАРИЈИМА ЈЕ ИМПЕРАТИВ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ

Пензије су данас редовне и сигурне захваљујући стабилној државној каси – истакао Кркобабић

Поводом Међународног дана старијих особа, који се од 1991. године сваког 1. октобра обележава у читавом свету са циљем фокусирања пажње јавности на проблеме, потребе старијих чланова друштва и значај достојанственог старења, одржана је свечана седница у Градској организацији пензионера у Београду.

Свечаној седници је присуствовао председник ПУПС-а Милан Кркобабић.

„Брига о најстаријима је императив државе Србије. Друштвени положај и материјална егзистенција најстаријих су нешто о чему сви ми, а посебно млади морамо да водимо рачуна. Толеранција и међугенерацијска солидарност не смеју да буду доведени у питање.” изјавио је Кркобабић и додао да је наш однос према најстаријима доказ нашег цивилизацијског напретка.

Председник ПУПС-а истакао је да су пензије данас редовне и сигурне захваљујући стабилној државној каси и да пензионерима треба да буду доступни сви културни и остали садржаји који би им побољшали квалитет живота.

Савез пензионера Србије на челу са председником проф.др Андрејем Савићем и Покрет трећег доба Србије били су организатори овог скупа.

Председник Покрета трећег доба Србије проф. др Момчило Талијан је изјавио: „У овим условима физичке дистанце треба још блискији да будемо и уз помоћ свих кључних организација, кроз скупове намењене најстаријима и ликовне колоније, створимо преко потребну друштвену кохезију“

Број старијих особа у свету расте, а према подацима Светске здравствене организације до 2050. године број старијих особа ће се, са 605 милиона колико је износио 2000. године, повећати на две милијарде.

Србија је једна од најстаријих нација на свету са просечном старошћу од 41,6 година (према попису из 2011.године) и уделом старих од 17,4 одсто у целокупној популацији.

Ове године дан старијих особа обележава се у условима пандемије корона вируса, па је неопходно истаћи значај надлежних институција, удружења и савеза који ће им олакшати ограничено кретање и промену животног ритма, пружити им неопходну помоћ и подршку и одговорно доприносити њиховом квалитетнијем животу, достојанству и самовредновању.

Данашња свечана седница употпуњена је изложбом слика академских сликара у пензији.

 ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПУПС-а