ПУПС И САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић и руководство Партије састали су се данас са челним људима Савеза пензионера Србије на челу са председником проф. др Андрејом Савићем.

Та републичка организација заступа интересе старије популације, има 650.000 регистрованих чланова и 170 покрајинских и градских одбора.

Кркобабић је изјавио: „За ПУПС је веома битно да се утврди однос просечне пензије према просечној заради. Тај утврђени однос представља црвену линију, а за нас из ПУПС-а, а и Савеза пензионера Србије, а то је да  просечна пензија не би смела да падне испод 50 одсто просечне зараде!”

Председник ПУПС-а је истакао да је добро што су пензије редовне и сигурне и да за њих гарантује држава, али да мора да се инсистира да сва питања у вези са пензијама буду системски решавана, пре свега начин усклађивања пензија, како би се искључила било каква арбитрарност.

„Вредносни став ПУПСа је три П (пензије прате плате у јавном сектору) али и Савез пензионера Србије и ПУПС прихватају предложени начин усклађивања пензија, са модификацијом која ће бити део амандмана.“

Кркобабић је навео и да је императив израда социјалних карата, као предуслов за дефинисање било какве озбиљне социјалне политике.

На питање новинара да ли ПУПС очекује подршку Савеза пензионера Србије на предстојећим изборима, он је казао да се то подразумева, да су Савез пензионера и ПУПС у нераскидивој симбиози и да делују за добробит свих пензионера Србије.

Председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић казао је да ће посланици ПУПС-а, на предлог Савеза, предложити амандмане на измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима би се модификовала формула за усклађивање пензија.

Према његовим речима, Савез је као репрезентативна организација пензионера Србије, подржао став државе да се висина пензије уреди на системски, предвидив начин, по тзв. швајцарској формули, која је већ примењивана у Србији од 2002. до 2005. године.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПУПС-а