ДИЈАСПОРА КРОЗ РАЗВОЈ ЗАДРУГАРСТВА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ОПОРАВАК НЕРАЗВИЈЕНИХ ПОДРУЧЈА

Према подацима Народне банке Србије, наши држављани из дијаспоре су у првих пет месеци ове године послали 1,336 милијарди евра дознака, док је реална цифра која у Србију стиже неформалним каналима знатно виша, тако да би, уз конкретну понуду државе, добар део ових средстава могао да уђе у инвестиције и ново запошљавање, а не у личну потрошњу, као што је сада случај – указују из Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС).

Многи потенцијални инвеститори из дијаспоре потичу из источне и јужне Србије, наших најнеразвијенијих подручја, наводе из ПУПС-а, и током разговора са успешним сународницима који су већ исказали интересовање за улагање у свој родни крај, дошли смо до заједничког закључка да би се инвестирањем у развој задругарства могла оживети српска села која су пред гашењем. Средства која је Влада Србије наменила за пројекат “500 задруга у 500 села”, удружена са делом средстава дијаспоре, могла би да, за коју годину, драстично промене слику тих неразвијених подручја.

Један од првих позитивних, видљивих резултата огледа се и у томе да су већ и саме задруге почеле да се удружују, стварајући тако заокружене системе пољопривредне производње. Да најзад кренемо по оној старој мудрости “Дај човеку рибу и нахранићеш га за један дан, научи га да пеца и нахранићеш га за цео живот” – закључују из ПУПС-а.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПУПС-а