ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: ДОК ЈЕ ПУПС-а БИЋЕ И ПЕНЗИЈА

Да није избора, ниједна политичка партија у Србији осим ПУПС-а не би се сетила пензионера у следећих 15 година. Извињавам се, можда би се нека и сетила, али само у негативном контексту, тражећи да се ионако мале пензије драстично смање или укину.

Зато врло озбиљно упозоравам пензионере да гласају за себе, како би сами одлучивали о својој судбини, а не да им други деле милостињу – поручује у разговору за Данас др Јован Кркобабић, председник Партије уједињених пензионера Србије и други на изборној листи СПС-ПУПС-ЈС.

Партнери из владе вам замерају да желите да приграбите ексклузивно право на пензионерске гласове?

– Одговорићу врло директно: преговори с ММФ-ом и Светском банком од 2009, до 2011. о реформи система ПИО били су изузетно тешки. Бранио сам пензију као економску категорију и унапред плаћено и по закону остварено право, са захтевом да се пензија мора исплаћивати редовно и да се редовно усклађује са зарадама у државном сектору. Уз велике напоре то сам и успео. Жао ми је што морам да кажем: али, без помоћи коалиционих партнера. Неки су били чак, као тадашњии гувернер НБС изричито против, а сада неки од тих, у току у предизборне кампање, никако да престану да „кукају“ над судбином пензионера. За време преговора о реформи система ПИО ни једном се нису појавили да узму учешће у одбрани права пензионера а познато је да су захтеви ММФ-а и СБ-е били врло драстични. То најбоље говори о суштитни њихове „велике бриге“ о тој популацији.

Како гледате на тврдњу Чедомира Јовановића да „неће бити више Кркобабићевих пензија“?

– Господин Јовановић је више пута давао различите изјаве о пензионерима као популацији која страшно оптерећује и успорава брзи опоравак Србије па се онда не треба чудити његовој изјави:“да више неће бити Кркобабићевих пензија“. Желим да кажем свима да је пензија лично право стечено по закону, које је претходно покривено радним стажом и уплатама доприноса за ПИО. Зато га нико не може доводити у питање. Наравно, то нису Кркобабићеве пензије. То су остварена права грађана Србије и то нико не сме нити може стављати под знак питања или захтевати њихово смањење или укидање.

Могу ли убудуће пензионери да остану без својих пензија?

– Пензионери у Србији објективно не могу остати без пензија. Већ сам рекао да су пензије раније стечено право. Могуће је да радник не прими плату ако у одредјеном месецу не оствари доходак.Али, то се не може односити на пензионере јер су они у минулом времену и кроз доприносе то већ уплатитли. Не бих желео да се ово сматра претенциозним али док је ПУПС на политичкој сцени Србије као партија и ја на челу те партије тако нешто се сигурно неће десити јер би то значило социјалну катастрофу.

Већина странака у кампањи обећава више радних места, а ПУПС?

– Економски и финансијски ресурси с којима Србија данас располаже заиста су ограничени и не дају велики простор за убрзано запошљавање обзиром на потребе које се огледају у више стотина хиљада оних који чекају и траже запослење. Али, уз рационалну потрошњу, усмеравање финансијских ресурса према прецизно утврђеним приоритетима и строгој контроли надлежних органа, процес запошљавања би могао бити интезивнији. ПУПС је, између осталог, недавно предложио Програм социјалног предузетништва око кога се највећи број парламентарних странака позитивно изјаснио. Тако би, одмах после избора, могли да приступимо конкретној реализацији тог програма чиме би се омогућио значајан број нових радних места.

На кога сте мислили када сте рекли да „они који су вас лагали јуче,лажу вас данас, лагаће вас и сутра“?

– Моју изјаву сте једнострано протумачили. Рекао сам и понављам: Они који су Нас лагали јуче, лажу данас, лагаће Нас и сутра“ – не мене, јер ја то видим, него лажу грађане. А ко су ти „продавци магле“ на српском политичком тржишту могу се лако препознати из мојих претходних одговора.

Тражићете да се укину НИП и Фонд за развој, уколико поново будете у влади. Зашто?

– Један од великих проблема ове земље је постојање огромног броја паралелних институција – од разноразних агенција преко фондова до бројних других непотребних органа. Финансијски ресурси Србије морају бити под строгом контролом у оквиру регуларног банкарског система, који је под сталним надзором Народне банке и надлежних државних органа. Тиме би се субјективизам свео на најмању могућу меру.

Чини се да између ПУПС-а и напредњака постоји неки прећутни споразум о ненападању. Да ли због могуће постизборне коалиције?

– Никавих споразума о ненападању, ни писаних ни прећутних, немамо ни са једном партијом. ПУПС је озбиљна и одговорна државотворна партија која је настојала и настоји да реализује свој програм. Притом ми се не бавимо приземним ударцима или оптужбама према било којој партији па тако и према СНС –у. Ако некада и укажемо на неке погрешне потезе, пропусте и недостатке чинимо то само у циљу да би их они сами препознали и отклонили, уколико им то није део свесно вођене политике.

Напредњаци су у своје редове примили и избегличко удружење на чијем је челу Миодраг Линта, који тврде да су избеглице заборављене?

– Од децембра 2008 године у Женеви и Београду одржано је више међународних конференција на тему избеглиштва. Нисам само учествовао, већ сам и лично покренуо читав низ питања око избегличког статуса која су дуго година била заборављена.Навешћу само неколико података: у овом периоду изграђено је или купљено 1590 кућа и станова, обезбеђено је 2830 грађевинских пакета чиме је стамбено збринуто 4424 породица у 123 општине Србије. Лично сам у контакту, с високим Комесаром УН за питања избеглиштва, господином Гутерешом иницирао организовање Донаторске конференције која ће се ових дана одржати у Сарајеву.

За избегла лица у Србији, договорили смо, биће опредељено 335 милиона евра, чиме ће се трајно збринути више од 17.000 избегличких породица у Србији. Хрватска, БиХ, Црна Гора добиће укупно нешто више од 200 милиона евра. Све то није довољно да би се решио избеглички статус. Решење би било наравно када би се обезбедио економски сигуран и безбедан повратак свих избелгица или бар највећи број на њихова огништа. А то из више добро познатих разлога није могуће. Свакако да због тога нисам ни срећан ни задовољан, али је објективно тако.

Нема вас у кампањи коалиције СПС-ПУПС-ЈС?

– Чланство ПУПС-а са руководством врло активно учествује у кампањи за изборе. То да ли ћу говорити ја или неко други од потпредседника партије и других активиста нема посебног значаја.Важно је да се наступа у складу с нашим програмом с оним што смо учинили и што ћемо даље чинити. Ја ћу свакако учествовати на више скупова у предизборној кампањи.

Колико је ваша коалиција у предности над осталим странкама у кампањи,пошто тренутно имате и в.д председника Србије и председника парламента?

– У кампањи је од изузетне важности да учествује значајан број чланова партије и симаптизера јер се тиме шаље битна порука гласачком телу о снази политичке партије и вредности порука које се упућују народу. А руководство партија наше Коалиције су редовно присутна и учествују на конвецијама.

Уколико Ваш председнички кандидат Ивица Дачић не прође у други изборникруг, кога ћете подржати – Николића или Тадића?

– Кандидат наше Коалиције за председника Републике, обзиром на свој углед као и снагу наше Коалиције, има велике шансе да уђе у други круг. Ако се то не деси Председништво Коалиције ће одлучити коме чемо пружити политичку подршку.

Динкић позива све странке да се окрену департизацији. Шта кажете на то?

– У предизборној кампањи подиже се велика галама око потребе „департизације функција“ у целокупном систему а нарочито у привреди. Ја се у потпуности придружујем предлагачима да се институције и предузећа максимално ослободе запошљавања по партијској линији али то да ураде одмах. И ако би данас то урадиле неке партије и странке не би више имали никога. Знају то већ и врапци на гранама да када би се то десило те партије више не би ни постојале.

Реклисте да ПУПС мора да освоји 30 мандата у Скупштини Србије ако жели нешто да уради. Шта бисте сматрали неуспехом ПУПС-а и коалиције са социјалистима и ЈС-ом?

– ПУПС са својим коалиционим партнерима наступа као јединствен тим при чему је проценат мандата који буде био остварен за сваку партију предвидјен споразумом. Очекујем да ће наша коалиција, а посебно се уздам у бирачко тело ПУПС-а јер само је пензионера више од 1,7милиона и још висе од пола милиона социјално угрожених грађана, чије интересе ПУПС штити, остварити најмање 15 одсто гласова на изборима. То ће омогућити значајан број посланичких мандата. Тиме ћемо остварити већи утицај и снажније бранити интересе свих социјално угрожених категорија грађана Србије, а нарочито пензинера, незапослених, избеглих и прогнаних, као и лица с посебним потребама. Зато их позивам, а посебно пензионере, да ове изборе схвате озбиљно, да изадју на њих и да гласају за себе, јер ако то не учине оствариће се најаве једног од ваших питања.

аутор: Мирјана Р. Миленковић
интервју преузет са интернет портала дневног листа “Данас


Leave a Reply

Your email address will not be published.