ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: ЗА ЖЕЛЕЗАРУ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ РУСИ И УКРАЈИНЦИ

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић изјавио је данас Танјугу да је у протеклих месец дана имао разговоре са две компаније које су заинтересоване за приватизацију Железаре Смедерево – једном из Русије, а другом из Украјине.

Група Доњецкстил из Украјине је, према речима Кркобабића, врло јака групација, са рудним богатством у области Доњецка, која се простире делом у Русији, а делом у Украјини.

Ради се о једном од највећих произвођача гвоздене руде и кокса у Европи, објаснио је он.

Група Доњецкстил има неколико железара и неколико великих фирми и врло”релаксиран” транспорт до Смедерева, зато што обавља превоз Црним морем, па узводно Дунавом право до Смедерева, тако да је то најближа дестинација из које Србија може набавити угаљ и кокс,нагласио је потпредседник владе.

Делегација те украјинске компаније недавно је боравила у Београду и Кркобабић је потврдио да је крајем фебруара разговарао са представницима високе делегације Доњецкстила и препоручио их премијеру Мирку Цветковићу да наставе даље разговоре.

“Ја сам сасвим сигуран да ће они учествовати на тендеру”, рекао је он поводом већ објављеног тендера за избор стратешког партнера Железаре Смедерево у домаћим и страним гласилима.

Према подацима из докумената у које је Танјуг имао увид, Доњецкстил годишње произведе око пет милиона тона угља, 2,5 милиона тона кокса и по милион тона сировог угља и челика.

Доњецкстил за своје потребе утроши око 700.000 тона кокса, а остатак извози,што представља један од разлога интересовања те групације за смедеревску Железару.

Делегација Доњецкстила је, иначе, 29. фебруара ове године на разговорима у Влади Србије пренела да су преговарали са представницима “Ју Ес Стила” о преузимању челичане у Смедереву за симболичну цену од 1 евра, пре него што је то Влада Србије урадила.

За Железару Смедерево заинтересована је и Јунајтед група са седиштем у Луксембургу, која послује на територији целе Руске Федерације и неких других земаља, а у свом саставу има “Плзен стил” из Чешке (настао фузијом “Шкодиних” фабрика челика) и “Бумашцелик АД” из Русије, рекао је Кркобабић, и додао да је са њеним власником разговарао пре месец дана у Београду.

Железара у Смедереву

То је изузетно јака групација, која се не бави само челиком, рудом гвожђа и коксом, него и другим областима металургије и машиноградње, објаснио је потпредседник владе.

Он је казао да за ту групацију не може тачно да тврди „ни да хоће ни да неће да се појаве на конкурсу”, и потврдио да је делегација Јунајтед групе, такође, боравила у Београду и да је имала разговоре са представницима Владе Србије.

Одговарајући на питање да ли ће приватизација и проналажење стратешког партнера за Железару бити завршено за мандата садашње или ће посао закључити следећа влада, Кркобабић је рекао да се ради о изузетно великом и озбиљном послу и значајној компанији за српску привреду, коју не би смели никако “с колена продати”.

Он је притом подсетио да Железара Смедерево има погоне и у Шапцу и Кучеву.

Министарство финансија објавило је, на основу закључка Владе Србије, јавни позив за избор стратешког партнера за Железару Смедерево, а рок за достављање коначних обавезујућих понуда истиче 4.маја.

Пријаве се могу доставити најкасније до 27. априла до 16 часова по нашем времену, а рок за достављање коначних обавезујућих понуда за избор стратешког партнера је 4. мај до 16 часова.

Право на подношење понуде имају заинтересовани учесници који се баве експлоатацијом руда метала или других руда или производњом сировог гвожђа, кокса, челика или феролегура.

Понуде могу подносити правна лица која су у 2011. години, на консолидованом или неконсолидованом нивоу, остварила пословни приход од најмање милијарду евра или да вредност пословне имовине према финансијским извештајима на дан 31. децембра 2011. износи најмање 1,5 милијарди евра.


Leave a Reply

Your email address will not be published.