ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженије ћирилице! Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово З под којим предлажемо да се питање заштите српског писма уреди законом.

ЗАКОН

Устав Србије из 2006. у члану 10. истиче да је у службеној употреби у Србији српски језик и ћирилично писмо. Службена употреба других језика и писама, како је наведено, уређује се Законом на основу устава. Међутим, две године касније, влада је изашла са предлогом закона о употреби језика и писма, у којем је волшебно изостављена употреба ћирилице као службеног писма. Тај закон од 2008. стоји у парламенту и о њему се није расправљало.

ПУПС ће инсистирати да се у овај закон јасно и прецизно унесе одредба којом је у службеној употреби у Србији српски језик и ћирилично писмо.Сматрамо да је сазрело време за оно што је већ урађено у неким европским земљама попут Француске, а то је да се донесе закон о заштити националног, то јест српског језика и писма.


Leave a Reply

Your email address will not be published.