ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: У ВЛАСТИ КАРДЕЉЕВИ ЂАЦИ

Потпредседник Владе о рецесији, пензионерима, кампањи, будућим партнерима:

“Други талас кризе стигао, али пензија ће бити. Разговараћемо са свима о будућим коалицијама. Нисам упознат са преговорима који се воде о КиМ”

Драстичних економских поремећаја до краја мандата ове владе неће бити. Непредвидиве последице, могле би да наступе само ако нека странка владајуће коалиције изазове политичку нестабилност и сруши владу.

То је за ”Новости” изјавио Јован Кркобабић, вицепремијер и лидер ПУПС, који упркос међустраначким свађама и жестокој кампањи, очекује изборе тек на пролеће идуће године – у редовном термину.

“Како ћете уверити грађане да ситуацију држите под контролом?”

– Нови талас кризе већ је дошао у Србију. Влада улаже максималне напоре да задржи ситуацију под контролом и то у извесној мери успева. Због политичких гибања и дубине кризе нико не може бити потпуно сигуран да неће наступити нека негативна изненађења.

“Имају ли пензионери, који су под вашом заштитом, разлога за бригу?”

– Плате и пензије су мале. Готово да су на граници издржљивости. Али, свима који тврде да ће за пола године да стане исплата поручујем: чуда се дешавају, али у овом случају лично гарантујем да чуда неће бити. Пензије ће се редовно исплаћивати и расти у складу са порастом плата у јавном сектору.

“Како влада уопште ради кад су заратили Динкић и Мркоњић, Драшковић и Дачић, СПО тера свог министра…”

– Влада је стабилна и верујем да ће опстати до краја мандата. Личним анимозитетима међу политичарима и њиховим неоствареним амбицијама се не бавим. Заједно смо формирали ову коалицију, договорили се, одредили циљеве и ако сада неко жели да се изузме од одговорности пред изборе, а радио је у тој влади, то је непримерено и неукусно. Они који се тиме баве нису озбиљни политичари ни добронамерни људи што грађани препознају.

“У власти нема јединства ни око Косова, а неки траже да се прихвати Ахтисаријев план…”

– После толико година као да чујем Кардељеве ђаке: ”Јуче не бих потписао”, ”То данас мора да се потпише”, ”Нисам сигуран да бих то сутра урадио”. Прави следбеници његове теорије тренутка. У то грађани не верују: онај који је лагао јуче лагаће и сутра.

“Ни декларација о КиМ не може да се изгласа, а министри се свађају и око примене споразума Београда и Приштине?”

– Немам прецизне информације о детаљима преговора које води наша делегација. Али, ако се оцењује да је декларација нужна, онда мора да се усагласи такав текст који ће да добије апсолутну подршку парламента и који ће штитити суверенитет Србије. Сматрам да у Уставу и већ усвојеним декларацијама постоје темељи за наставак дипломатске борбе за КиМ, па није неопходна још једна декларација.

“Јесмо ли ударили у зид са политиком и Европа и Косово?”

– Постало је очигледно да међународна заједница и велике силе немају довољно разумевања за суштинске интересе Србије када је у питању КиМ. Србија је понудила Албанцима најширу аутономију коју познаје свет. Више од тога не можемо. Притом, циљ Србије је чланство у ЕУ.

“Верујете ли да ће Србија добити статус кандидата 9. децембра и поред све јачих условљавања из Брисела?”

– Уверен сам да ће Србија добити статус кандидата и поред ових последњих гибања и све јачих дипломатских притисака због КиМ. Европа има и политичку обавезу према Србији јер је она испунила све услове који су од ње тражени. Али, и више од тога, сматрам да Европа има интерес да Србија уђе у ЕУ, јер уједињена Европа не може постојати без Србије.

“Изборна кампања се захуктава, која је ваша ”шаргарепа” за бираче”

– У бројним ”великим пројектима”, који су изазвали негодовање у јавности, због чега се налазе на провери код надлежних органа, нисмо учествовали и не можемо се похвалити тим ”резултатима”, али ни сносити одговорност за евентуалне последице. Изаћи ћемо пред грађане с оним нашим ”малим пројектима” које смо реализовали или су у току, остварујући програм заштите најугроженијих слојева друштва: повећање пензија, њихово усклађивање са платама, једнократну и кварталну помоћ пензионерима, бесплатан превоз и десетине хиљада бесплатно подељених пакета најсиромашнијим, иницијатива и припрема Закона о социјалном предузетништву…

“Када ћете одлучити са ким идете на изборе?”

– У првој фази разговараћемо са свим странкама које су заинтересоване за сарадњу. Желимо да чујемо различита мишљења и нађемо тако најбоља решења. Приоритет у избору партнера биће нам програм за заштиту социјално-економски најугроженијих грађана. ПУПС нема непријатеља, али не сме себи да дозволи да од неког нешто очекује, јер је то позиција немоћног, а ПУПС то није. Пре отпочињања преговора, све странке се налазе у истом положају.

“Kако то да напредњаци баш у ПУПС виде партнера?”

– ПУПС је партија која се није бавила никаквим персоналним проблемима а још мање односима међу неким партијама. Такође, ПУПС није учесник никаквих послова политичке или материјалне природе који су под сумњом. Зато смо, верујем, интересантни као партнери свим озбиљним политичким партијама.

“Зар не дајете предност садашњој коалицији са СПС и ЈС?”

– Уверени смо да ћемо нашим радом обезбедити могућност самосталног изласка на изборе. А да ли ћемо изаћи на изборе самостално или у коалицији зависиће од договора. Наравно, прво ћемо разговарати са садашњим коалиционим партнерима.

“Имате ли примедби на односе са Дачићем и Палмом?”

– Да сам имао суштинске примедбе, већ бих изашао из коалиције. У парламенту имамо свој самосталан посланички клуб и, практично, свако у тиму има своју позицију.

“Јесу ли вам партнери замерили што разговарате и са СНС?”

– Унапред и отворено кажемо да ћемо разговарати са свима на политичкој сцени. Ништа не радимо закулисно и противно демократским правилима. Верујем да ниједна влада неће моћи да се формира без ПУПС. А у нашу снагу сви ће се ускоро уверити.

преузето са интеренер портала “Вечерње Новости Онлајн


Leave a Reply

Your email address will not be published.