МИЛАН КРКОБАБИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ИЗБЕГЛИЦА ИЗ ХРВАТСКЕ

Потпредседник ПУПС-а и заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић састао се данас у Старом двору с председником Коалиције удружења избеглица Миодрагом Линтом, председником удружења пензионера Хрватске Јованом Кабларом, генералним секретаром удружења Срба из Хрватске Будимиром Милојком и другим представницима избегличких удружења. Састанак је организован на тему актуелних проблема избеглих и интерно расељених лица на територији Београда.

caption=

– Проблеми избеглих и расељених лица су велики, а град и може и мора да им помогне јер брине о интересима свих грађана. На првом месту, то су проблеми везани за решавање стамбеног питања, запослења и остваривање основних животних права и потреба. Данас смо конкретно договорили да се на нивоу града формира савет за избегла и расељена лица, који ће бити састављен од компетентних људи и који треба да утврди адекватну политику, циљеве, програме и пројекте, на основу чега ће се израдити стратегија града за ову проблематику. Крајњи циљ јесте да се избегла и расељена лица у целости интегришу, те да им се помогне у обезбеђивању крова над главом и трајног извора егзистенције. Такође, веома је важно и да се помогне социјално угроженом становништву, па ће се и на том сегменту нарочито радити посредством повереника за избеглице града Београда и Секретаријата за социјалну заштиту – казао је Кркобабић.

Предтсавници удружења су изразили задовољство оним што је урађено, а било је договорено на претходном састанку; лицима старијим од 65 година омогућен је бесплатан превоз, именован је повереник за избеглице града Београда и затворена су четири колективна центра.

Постигнута је пуна сагласност да служба повереника треба да буде организационо, кадровски и материјално-технички опремљена да би у наредном периоду предузела активне мере за потпуну социјализацију избеглих и интерно расељених лица.

Посебно је истакнуто да ће град заједно с републиком радити на примени закона о социјалном предузетништву, који је у припреми и који ће бити добра полазна основа да се овој категорији становништва омогући зарада за егзистенцију.

Потпредседник ПУПС-а је пружио пуну подршку Петицији избеглих и прогнаних Срба, као и захтев Коалиције упућен Влади Србије да се на попису становништва посебно евидентирају избегли и прогнани из бивше Југославије.

Састанку су присуствовали члан Градског већа Дарко Божић, повереник за избеглице Миодраг Прибиловић и представници Секретаријата за социјалну заштиту.


Leave a Reply

Your email address will not be published.