Милан Кркобабић и Александар Конузин обишли радове на меморијалном комплексу „Руски некропољ”

Заменик градоначелника Милан Кркобабић и амбасадор Руске федерације у Београду Александар Конузин обишли су данас радове који се изводе на комплексу „Руски некропољ” на Новом гробљу, који ће комплетно бити завршени до краја 2012. године. У току је комплетна реастаурација четири парцеле са 788 гробова руских емиграната, које ће заједно са Иверском капелом и Костурницом, у којој се налазе посмртни остаци руских војника погинулих у Првом светском рату, чинити овај значајан меморијални комплекс.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и амбасадор Русије Александар Конузин

– Политике и владе се мењају, али оно што је константно јесте пријатељство између српског и руског народа и обједињавање ове четири парцеле на локацији будућег „Руског некропоља” представља најбољи доказ да ће то пријатељство остати трајно – истакао је Кркобабић и подсетио да су на Новом гробљу сахрањени многи знаменити Руси који су дали значајн допринос развоју Београда, попут Фармаковског, Огнатовског, Колесникова и других.

Планирано је да се до краја ове године заврше радови на парцели 80, док ће следеће године почети радови на уређењу преосталих парцела у близини Иверске капеле, која ће такође бити реконструисана.

Иначе, у склопу припремних радова на парцели 80, демонритана су сва обележија гробних места без законских наследника, у укупном броју од 90 споменика, и пребачени су у радионицу извођача радова, где је један број истих рестауриран. Обележја која су услед дугог времена од подизања знатно оштећена биће замењена новим спомен-обележијима према пројекту и уз сагласност Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Коментари су дозвољени 30 дана по објављивању чланка. Ако желите да нам се обратите, пишите нам.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz