ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОСНИВАЊЕ ПРВОГ ЦЕНТРА ЗА ДЕМЕНТНА ЛИЦА У БЕОГРАДУ

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић састао се данас у Старом двору са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром поводом иницијативе да се оснује први дневни центар за дементна лица. Објекат, величине 250 квадратних метара, у коме ће моћи да борави 40 старијих особа, налази се у оквиру Католичке жупе светог Ћирила и Методија у Пожешкој улици на Бановом брду и у њему су и до сада боравиле старије и болесне особе које живе саме.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић, београдски надбускуб Станислав Хочевар и Секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић

– Београдска надбискупија је спремна да уступи свој простор, кућу од 250 квадрата, где би Градски центар за социјални рад отворио први центар за дементне особе у Београду. Нови закон о социјалној политици дозвољава такву могућност. Ми већ радимо један, али овај би био специјализован. Тренутно ове тешкоће у Србији има око пет одсто становништва. Овај вид деловања представља тесну сарадњу друштвено одговорних установа и институција и Градске управе. Само је наставак онога што ми у граду радимо већ пуне три године, с циљем да у целости променимо однос према социјално угроженим категоријама, поготово према најстаријима и особама са сметњама у развоју. Центар ће бити у могућности да смести две групе по 20 људи које ће њихови сродници остављати ујутро у 7.30 и одводити у 16.30 часова. Надамо се да ће први корисници у центар ући до краја године. Очекујемо од корпорација и моћних појединаца да следе овај пример – рекао је Милан Кркобабић.

Београдска надбискупија све ове године путем „Каритаса” помаже колико може и увек је на страни оних који су највише угрожени.

–Драго ми је да смо сада нашли прилику да можемо на располагање дати за ове високе циљеве једну нашу кућу. Тиме желимо и ми од срца да будемо на страни свих оних који не могу да се једнако правно укључе у друштвени живот. Разговор ће бити настављен. Драго ми је да смо се дотакли важних питања у друштвеним односима. Наша црквена заједница је врло малена, али желимо и овим путем показати да је давање на првом месту – рекао је Станислав Хочевар.

Данашњем састанку присуствовали су и Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту, и Снежана Стошковић, директорка Градског центра за социјални рад.


Leave a Reply

Your email address will not be published.