Кркобабић: Бираћемо оне који нас цене

Jovan Krkobabic
Јован Кркобабић: Бираћемо оне који нас цене

Вицепремијер и лидер ПУПС-а, Јован Кркобабић: Очекивао сам озбиљнији однос и више разумевања у коалицији. Можемо да сарађујемо и са другим партијама.

Не искључује Јован Кркобабић ни могућност да његов ПУПС изађе на следеће парламентарне изборе у некој другачијој коалицији. За њега су сада све опције у игри – од опстанка савеза са СПС и ЈС, до самосталног наступа. Са напредњацима не преговара јер коалиција у којој је, постоји.

На шестогодишњицу оснивања ПУПС, потпредседник Владе Србије признаје, за ”Новости”, да је ”делимично задовољан сарадњом са коалиционим партнерима”.

– Очекивао сам више разумевања и озбиљнији међупартијски однос. Очито, да су нас неки од наших пријатеља или потценили или недовољно озбиљно схватили. На пример, нису испоштована нека значајна питања из коалиционог споразума, а медијски смо такорећи потпуно изопштени. На јавном сервису нас нема што изазива огромно незадовољство у чланству. Уколико се ствари не поправе, то ће неминовно условити покретање поступка обуставе плаћања претплате, јер такав притисак унутар партије већ постоји.

Значи ли то да се вашем савезу са СПС и ЈС, али и оваквој владајућој коалицији, ближи крај?

– То никако не значи то. Уколико се сви будемо доследно придржавали споразума на основу којих су настале те коалиције, нема разлога за таква размишљања.

Јесу ли основане спекулације да се спремате за партнерство са напредњацима?

– Много је спекулација, а ПУПС је одговорна партија. Ми се не играмо политиком и не бавимо спекулацијама, јер је политика сувише озбиљан посао. Зато, док смо у овој коалицији нисмо и не преговарамо ни са ким, па ни са напредњацима.

Али, напредњаци не искључују будуће савезништво са вама?

– СНС је значајна странка на политичкој сцени Србије. Не смета ми када једна таква партија изрази спремност за сарадњу са ПУПС. Али, мора се знати да то није случајно јер ПУПС има врло значајну снагу и широк коалициони потенцијал, па је сарадња могућа са разним странкама. Никога, дакле, аутоматски не отписујемо. Ако се испостави да са нашим партнерима немамо више исто виђење међусобног односа, могуће је да успоставимо сарадњу и са другим политичким партијама.

Шта конкретно замерате Дачићу и Палми, али и осталим партнерима из владајућег блока?

– На почетку мандата ПУПС је добио пет посланика у парламенту. Али, партнери нас и сада гледају кроз ту пропорцију, занемарујући садашњост и не узимајући у обзир реалну снагу ПУПС. Наша снага се довољно не уважава. И даље нас третирају према броју посланика, и тако праве кардиналну грешку. Ко на време увиди снагу и пораст ПУПС, може да има у нама сарадника и партнера у будућности.

Јесте ли указали политичким савезницима на то шта сматрате да није коректно?

– Више пута сам им принципијелно изнео наше мишљење и аргументе, али мало тога се променило. Колико су ме схватили озбиљно и колико придају значај томе, то је њихова ствар, а не моја. Лично, желим да коалиција настави да функционише, али то не зависи само од мене.

Како се може закључити, не искључујете могућност ни да сами изађете на изборе?

– У овом тренутку ништа не искључујем. Ни постојећу коалицију, ни стварање нове коалиције, али ни самосталан излазак на изборе. О томе ћемо тек пажљиво да одлучујемо. Све околности ћемо детаљно узети у обзир када то буде било актуелно.

Када очекујете изборе?

– Нама одговара и за месец дана, што би могао да буде најкраћи рок, на јесен, и на пролеће 2012. Уверен сам у добар резултат ПУПС на свим предстојећим изборима, и у то нико не треба да сумња.

Спекулише се и да се власт спрема прво да организује локалне и покрајинске изборе, па тек онда парламентарне?

– Свашта се нагађа. Од тога да ће прво локални и покрајински, до тога да ће сви избори заједно у марту идуће године. О свему томе читам у новинама, а о термину избора нисам разговарао ни са владајућим ни са опозиционим странкама. Кад будемо знали датум избора, одредићемо се према тој чињеници.

Почињете ли то и ви да се политички престројавате и припремате за изборе?

– ПУПС је у припремама за следеће изборе још од завршетка претходних. Упознајемо стално грађане са нашим резултатима који су потпуно видљиви, као и са плановима. Нови избори ће показати колико смо успели у спровођењу наше политике заштите најугроженијих слојева друштва.

Палма је потписао Динкићеву петицију за децентрализацију земље, а у УРС тврде да и Дачић подржава те идеје. А ви?

– Не знам шта Дачић подржава. Не знам ни да ли је Палмин потпис знак да одлази из наше коалиције и прилази УРС или само изражава свој став о петицији. У коалиционом споразуму стоји да не можемо да водимо соло политичке акције без консултовања са осталим партнерима. Палма се није са мном консултовао, можда је са Дачићем. У сваком случају, Динкићева иницијатива је легитимна све док не води дробљењу и деобама у Србији.

Шта је било са митингом СПС-ПУПС-ЈС, који је јавно најављивао Драган Марковић?

– Не знам ништа о томе.

НЕ ШТИТИМО САМО ПЕНЗИОНЕРЕ

На чему темељите став да сте као странка прерасли снагу коју вам дају партнери?

– ПУПС је настао пре шест година као одговор на погубну политику која је вођена према пензионерима и другим социјално угроженим грађанима. Партија је добила задатак да врати достојанство и друштвени статус тој милионској популацији, као и да се заустави процес њиховог социјално-материјалног срозавања, који је свесно вођен. У томе смо потпуно успели. Ванредно повећање пензија 2008. године од 10 одсто обезбедило је сигурност најстаријој популацији и пре надолазеће кризе. Обезбедили смо да пензије расту сразмерно платама у јавном сектору, као и читав низ других мера. То потврђује да смо једина аутентична странка левице која брине о свим угроженим слојевима друштва.



Comment

  • Wow, superb blog structure! How lengthy have you been running
    a blog for? you make running a blog glance easy. The entire
    glance of your site is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published.