Кркобабић: Не закидамо пензионере

јovan krkobabic
Јован Кркобабић: Пензије расту по закону

Потпредседник Владе Србије, др Јован Кркобабић: Пензије ће расти строго по Закону, не могу да кажем колико. Влада ће опстати само ако буде ефикаснија.

Усклађивање плата и пензија кретаће се онако како је предвиђено Законом. То значи, три пута у 2011. години. Прво повећање је било у јануару, у априлу ће се плате и пензије усклађивати са растом тромесечне инфлације, а у октобру у складу са кретањем шестомесечне инфлације и половином реалног раста БДП.

Тако, за ”Новости”, одговара вицепремијер, др Јован Кркобабић, на јавна упозорења да би пензионери могли да добију мање повишице од оних које прописује Закон:

– Буџетом су паре за пензије у 2011. у потпуности обезбеђене, тако да су све приче о томе да ће пензионери бити ускраћени за повећање пензија, неодговорне спекулације и позив на кршење Закона и споразума с ММФ.

Колико ће то повећање конкретно бити?

– Колики ће бити износ повећања не можемо знати унапред већ тек када, у другој половини наредног месеца, добијемо податке статистичког завода о висини мартовске инфлације. Сви пензионери у Србији у мају, када стиже априлски чек, добиће повећање које ће бити исто као и за запослене у јавном сектору, и то онако како предвиђа Закон. За свако друго решење неопходна је промена Закона.

Колико је реално да се повећа цена рада, што је најављено после седнице Социјално-економског савета?

– Социјално-економски савет, ако је састављен од истински репрезентативних представника различитих друштвених структура које се баве социјалном политиком и економским питањима, представља право место за разматрање и предлагање решења социјално-економских проблема. Поздрављам закључак Савета о повећању цене рада.

Како би се то повећање одразило и на пензије у Србији?

– Повећање цене рада има позитиван утицај и на побољшање социјално-материјалног положаја свих угрожених слојева друштва, па и пензионера.

Колика ће бити пензионерска повишица ако се цена рада повећа на бар 98 динара?

– У овом тренутку нису ми познати елементи на основу којих је предложено повећање цене рада, па не могу да дам свој суд о томе.

Може ли буџет Србије, који је договорен са ММФ, да издржи ту евентуалну повишицу?

– Из закључка Социјално-економског савета, тешко је у овом тренутку проценити како ће се то одразити на буџет.

Влада ће опстати само ако буде ефикаснија

Колико је реално да Влада изађе у сусрет захтевима синдиката?

– Влада ће учинити све што је у њеној моћи да побољша социјално-материјални положај свих категорија грађана Србије. Међутим, Влада може да испуни захтеве синдиката само у границама реалних економских могућности. А економске могућности су условљене растом БДП-а у оквиру којег се онда и буџетски оквири могу мењати.

Очекујете ли ефикаснији рад реконструисане владе?

– Реконструисана влада мора да ради ефикасније јер пред њом стоје многа отворена питања која морамо да решимо. Истовремено, то је и услов њеног опстанка.

Колико је сада побољшана кооординација између министарстава на коју су се готово сви чланови Владе жалили?

– Премијер је био врло категоричан када је рекао на седници, после реконструкције, да Влада у будућности мора да ради као јединствен тим. То је апсолутно прихваћено. Очекујем да ће тако и бити.

Дакле, и кад нисте сагласни са свим одлукама Владе, правићете се да сте ”хармоничан тим”?

– Свако појединачно одступање из договореног, нарушило би основне ставове о тимском раду, и ако се тако нешто деси, на то ће Влада морати одмах да реагује.

ПУПС има велики коалициони потенцијал

Спремате ли се за изборе?

– ПУПС, као одговорна партија, перманентно ради на афирмацији и остваривању својих програмских циљева. У коначном исходишту, ти циљеви су стварање социјалне државе, по узору на најразвијеније државе западне Европе. А, што се тиче изласка на изборе, за то смо спремни, ако је потребно, и одмах.

Хоћете ли на изборе изаћи у коалицији са СПС и ЈС? Размишљате ли о неким другим предизборним партнерима?

– ПУПС се потврдио као поуздан коалициони партнер и не размишљамо о промени коалиције, осим у случају да таква размишљања буду присутна код наших коалиционих партнера.

Колико су реалне спекулације да бисте могли после наредних избора и у савез са СНС?

– Као озбиљна државотворна партија имамо изузетно широк коалициони капацитет. Из садашње перспективе мислим да је постојећа коалиција, уз нека мала унутрашња прецизирања, добро решење. О постизборној коалицији биће могуће промишљати тек по завршеним парламентарним изборима када ће бити видљиви резултати и програми политичких партија.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.