Најниже пензије веће од 1. јануара

jovan krkobabic penzije
Кркобабић: Пензије веће од 1. јануара

Најниже пензије од 1. јануара биће увећане за један одсто, док ће пензије пољопривредника порасти за осам одсто, саопштио је потпредседник Владе Јован Кркобабић.

Кркобабић је истакао да је то повећање предвиђено поред три редовна усклађивања која све пензионере у Србији очекују током 2011, у јануру, априлу и октобру. “Усклађивање плата у јавном сектору и пензија извршиће се у истом износу. Колико ће то процената бити, знаћемо до краја године када будемо имали све податке о томе”.

Да би се све то и остварило, потребно је усвојити Измене закона о пензијском и инвалидском осигурању, а потпредседник владе најавио је да ће то бити учињено пре заседања Борда директора Међународног монетарног фонда 22. децембра.

Кркобабић је најавио да ће кретања плата и пензија наредне године зависити од брзине економског опоравка, раста привреде и бруто националног производа. Ако ти резултати не буду позитивни, држава ће размотрити начине и интервентне мере да помогне грађанима. “Ако дође до тако нечега, размишљаће се и о варијанти додатне интервенције ради побољшања стандарда најугроженијег дела становништва”.

Он је истакао и могућност да локалним самоуправама наредне године буду враћена буџетска средства која су им ускраћена због економске кризе, чиме би им се омогућило да по узору на Београд, Ниш, Нови Сад и друге локалне центре уведу систем додатне социјалне помоћи како би се подигао стандард најугроженијем становништву.

Кркобабић је подсетио да договор о закону о пензијама с ММФ-ом подразумева да најмање пензије не буду ниже од 27 одсто просечне плате. Постигнут је и договор о томе да повећање потребних година стажа за одлазак жена у пензију буде одложено до 2013. године.

“Додатна средства потребна због одлагања ове мере предвиђена су буџетом, и неће се ништа пореметити у његовој финансијској равнотежи, што је договорено и с ММФ-ом”, казао је Кркобаабић.

Он је подсетио да се реформе пензијског система спроводе свуда у Европи, а стручнајци оцењују да је ова која се спроводи у Србији међу најблажим и најмање рестриктивним. Подсетио је и на то да је пензионерима крајем 2008. обезбеђена ванредна повишица од 10 одсто и редовно усклађивање од четири одсто, оценивши да је управо то обезбедило социјални мир у Србији током претходне две године.

“Да није било тога, ми бисмо имали стотине удара, не зато што би то неко организовао, него зато што би то било објективно. Ми смо тим мерама направили одрживу социјалну ситуацију у овим кризним условима, што је допринело да немамо никаква негативна гибања и штрајкове код ове полулације”, рекао је Кркобабић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.